75 хил. оръжия на граждани и фирми са регистрирани в София

Викторио Александров трябвало да се яви на нов догодина, не е наказван в службата

Пистолетът „Смит енд Уесън“ на двойния убиец Викторио Александров е само едно от 75 000-те оръжия, регистрирани в София. Те са собственост на 41 000 граждани и фирми.

След трагичното убийство на бебето Никол от собствения му баща, който малко преди това застреля и майката, много хора задават въпроса как е възможно човек с психиката на Викторио Александров да притежава оръжие.

26-годишният мъж купува пистолета през 2014 г. Тогава започва работа в голяма фирма за сигнално-охранителна дейност. Той се е явил на психотест, извадил си е свидетелство за чисто съдебно минало и куп други документи. Одобрен е за работа като охранител, но докато е на смяна, не е имал право да ползва личния си пистолет. През 2019 г. е трябвало да поднови разрешителното си за оръжие, чийто срок е 5 г. Тогава освен за чисто съдебно минало е трябвало да представи документ, че не страда от психическо заболяване.

Документът е същият като първоначалния. В различните ДКЦ-та струва по 15-20 лв. Първо се попълва анкета. В нея има въпроси като

„Употребявали ли

сте наркотици“,

„Получавате ли

припадъци“,

„Имате ли

сексуални

смущения“

и други подобни. След попълването следва беседа с психиатър. В повечето случаи той задава въпроси за образование, семейно положение, пита за каква цел е оръжието. След това поставя подпис и печат. По тази процедура Викторио е минал през 2014 г.

„Не е наказван, съвестен служител, напълно нормален човек“, описват го шефовете му от охранителната фирма.

Докато е бил на работа, Викторио не е ползвал пистолета си. Притежанието на разрешително за лично оръжие е препоръчително, защото помага на работодателя да извади такова и за служебно ползване. Законът забранява охранители да ползват личните си пистолети по време на работа. Пистолетът, с който Викторио убива Дарина и детето им, е боен, с разрешително за самоотбрана, а по време на работа той е ползвал служебно оръжие.

Първата стъпка за притежание на лично оръжие е курс за безопасно боравене с него. Струва около 250 лв. по столичните стрелбища. Нужни са и няколко други документи – свидетелство за съдимост, което трябва да е чисто, бележка от психодиспансер и снимка в паспортен размер.

По закон

задължителните

изстрели в

курса са 180,

казва Делян Гешев от стрелбище „Герена“. Там обаче дават по 454 изстрела. Отделно има и 16 часа лекции. След изкарването на курса се получава документ, който е безсрочен. Всеки успешно завършил трябва да си извади удостоверение от следствието, че към момента не е разследван и няма повдигнати обвинения.

С всички документи се отива до служба „Контрол на общоопасните средства“ (КОС) в районното управление на МВР по местоживеене. Ако оръжието е за спортни или ловни цели, трябва да се носи и документ за притежание към клуб или ловна дружина.

Купува се каса за съхранение на оръжието, а районният инспектор проверява дали е здраво прикрепена към стена или под. Месец след това се получава разрешително за купуване на оръжие. То трябва да бъде взето в срок до 3 мес. заедно с 50 патрона. След това отново се носи в служба КОС заедно с документите за закупуване и 5 патрона, за да се направи прострелка. Месец по-късно получавате оръжието си, придружено от разрешително за носене, употреба или съхранение спрямо това за какво сте го искали и какво е преценил районният инспектор. Срокът на разрешителното е 5 г., след това трябва да се поднови, иначе има глоби.

Самите разрешителни са 4 вида – за лични цели на граждани, за охранителни фирми, за спортни клубове и за ловни дружинки. При разрешително за дългоцевно оръжие също трябва курс. Такъв може да се изкара в София в стрелбище „Диана Л“ в с. Лозен.

То е открито и човек може да стреля там с дългоцевно нарезно оръжие и без разрешително, само срещу наем. В закритите стрелбища пък може да се ползва дълго, но само гладкоцевно оръжие.

Най-много са

оръжията,

регистрирани на

името на ловци –

около 175 хил.

За самозащита са регистрирани 124 хил. оръжия. Общо 208 хил. души имат разрешение за притежание или носене на оръжие, като някои притежават по няколко пистолета или пушки, стана ясно от статистиката на МВР. Малко над 35 хил. пък са оръжията, регистрирани на фирми. Сред тях попадат охранителни компании, спортни клубове, музеи и други. В МВР и МО са над 60 хил.

Заради тромавите процедури обаче у нас за самозащита се използват преправени газови пищови. Масово от мъжете се използват ножове и боксове, както и бухалки в колите.

Жените предпочитат лютиви спрейове и тейзъри, от които излиза ток. Хит са тези, чийто обхват е 5 м – изстрелват се жички, които поразяват нападателя. И спрейовете, и тейзърите са напълно безвредни, а ефектът им е 5-минутен. Достатъчно, за да избяга човек от нападателя си.

За да избегнат МВР, някои преправят газови пистолети в бойни

9.За да избегнат процедурата с МВР за бойни пистолети, някои хора си преправят газовите оръжия в бойни.

Предимството на газовото оръжие е, че за него не се изисква разрешително. То е на уведомителен режим – човек има 14 дни след покупката да съобщи в служба „Контрол на общоопасните средства“ (КОС) в районното по местоживеене. Същата е процедурата и за въздушните оръжия с над 24 килоджаула кинетична енергия. За тези с по-ниска не се изисква уведомление в МВР.

Преправеният газов пистолет обаче почти винаги стреля само веднъж, тъй като след махането на разпръсквача и муфата газовете не се освобождават. Другата причина е, че тези оръжия се изработват от цинкови и алуминиеви сплави, които са леки и не издържат на високите налягания на бойните патрони. Затова и когато преди месец и половина 21-годишният Христо Бръзицов стреля по полицая Георги Йовчев с преправен газов пистолет, куршумът бе един, а изстрелът – със слаб интензитет.

Повечето газови оръжия са с муфа за сигнална ракета. Ако тя не бъде махната и се сложи боен патрон, пистолетът ще гръмне в ръката на стрелящия. Турските оръжия често са без муфа, но са с лошо качество и дори да произведат няколко изстрела с бойни патрони, то те ще са с ниска скорост.

При изстрел сигналните (халосните) патрони създават налягания от 250 до около 600 бара – приблизително 1 бар е равен на 1 техническа атмосфера. Подобна е мощността на водоструйките.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar