Двойният аршин на спецсъда и прокуратурата лъсна с факта, че бившият кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров, обвинен, че е посредничил при подкуп, си е у дома, а отстраненият кмет на района Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, освободени на хартия от съда, чакат в ареста.

Адвокати заподозряха, че прокуратурата и единият от обвиняемите са сключили някаква сделка и той е получил по-лека мярка срещу бъдещите показания в подкрепа на обвинителната теза. Според юристите това е напълно възможно. „Това е търговия с процесуални права – който говори, е с по-лека мярка, който не говори, стои в ареста“, заяви един от тях, пожелал името му да не се споменава.

Официалното обяснение е, че прокуратурата се е отказала да протестира мярката на Дюлгеров, докато за Иванчева и Петрова не е. Факт е обаче, че за двете жени съдът се произнесе, че ги освобождава, но трябва да изчакат дали прокуратурата ще обжалва. За Дюлгеров обаче съдът не направи уговорката, че трябва да чака решението на държавното обвинение. Още при постановяването му съдът е заявил, че то влиза в сила веднага.

В същото време прокуратурата хвърля всички сили, за да предотврати излизането от следствения арест на Иванчева и Петрова, въпреки че според съда вече са разпитани свидетелите, които работят в общината, и подсъдимите няма как да им повлияят.

От държавното обвинение не пожелаха да коментират защо нямат нищо против освобождаването на Дюлгеров. Прокурорът Илиян Рангелов заяви само, че имат още един ден срок, за да възразят срещу по-леката мярка. Не каза обаче дали ще го направи.

Делото за подкупа продължи и в сряда, въпреки че Петрова настояваше да не се дава ход. Тя твърди, че е нарушено правото й на защита, защото в ареста е тъмно и тя не може да се запознае с материалите. Съдът отхвърли този аргумент. Бе разпитан председателят на Националната асоциация на строителните фирми Георги Шопов. Той познава Дюлгеров и бизнесмена Александър Ваклин, който твърди, че му е искан подкуп. Шопов обясни, че никога не е запознавал двамата, но е възможно да е направил връзката между тях, давайки телефонните им номера на другия.

ФЛЕКС

Инвеститорът Бойко Дерменджиев разказа, че Иванчева и Петрова правили проверка на обекта му посред нощ. След това от строежа изчезнали флекс и други инструменти. Той обясни, че от общината искали да се направи дарение спортна площадка. Пари обаче не му били искани никога.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar