Съдебните институции продължават играта на пинг-понг с процеса за търговия с влияние срещу бившия депутат от ГЕРБ и настоящ от ДПС Димитър Аврамов. Депутатът беше задържан през юли 2012 г. Близо 6 години по-късно делото е пак в прокуратурата, установи проверка на „Сега“. Подсъдим като помагач на Аврамов е Методи Петков – бивш общински съветник от Плевен. Според обвинението Аврамов е получил 100 хил. лв. от търговец.

Аврамов бе арестуван през юли 2012 г., часове преди излизането на поредния евродоклад за напредъка на България в областта на правосъдието. Прокуратурата го обвини, че е поискал 50 хил. лв. и „малко земя“ от бизнесмена Светлозар Илчовски, за да реши спор в негова полза. Няколко дни по-късно Аврамов поискал още 50 хил. лв. и 100 дка земя. Илчовски твърдеше, че арестуваният депутат е действал от името на бившата шефка на правната комисия в парламента Искра Фидосова. Аврамов бе изключен от ГЕРБ след задържането му.

Обвинителният акт срещу бившия депутат беше внесен в съда през 2013 г. Три години по-късно Аврамов беше оправдан от Софийския градски съд. През февруари 2017 г. Апелативният съд в София отмени присъдата и нареди ново гледане от друг състав на градския. С какви мотиви – така и не е ясно, тъй като делото е секретно. При второто гледане първата инстанция е открила пропуски в обвинението и наскоро е върнала делото на прокуратурата. Прокуратурата обжалва връщането и тепърва апелативният съд трябва да реши дали то е правилно. При всяко положение обаче процесът няма да тръгне в следващите месеци.

Градският съд предостави на „Сега“ достъп до определението си за връщането на делото. Допуснати са нарушения, които са довели до ограничаване правата на подсъдимите, пише в него. Според съдия Снежина Колева обвинителният акт не отговаря на изискванията за яснота и непротиворечивост. По този начин и съдът и подсъдимите са в неяснота какво точно твърди прокуратурата. Имало противоречия между обстоятелствената и заключителната част на обвинителния акт. Прокуратурата не е конкретизирала достатъчно кои точно действия на Аврамов са престъпни.

Наблюдаващ прокурор по делото беше Румяна Арнаудова, която по времето на главния прокурор Сотир Цацаров се издигна до обвинител във Върховната касационна прокуратура и беше произведена в говорител на главния прокурор.

НАТИСК

В началото на съдебното дело Илчовски се оплака, че бившият зам. градски прокурор на София Роман Василев го е викал в кабинета си, за да го притисне да каже, че Фидосова и бившият аграрен министър Мирослав Найденов нямали нищо общо с изнудването. „Това са несериозни работи“, заяви тогава прокурорът Василев. Самият Аврамов също се оплака, че делото срещу него е заради натиска върху съдебната система от страна на ГЕРБ: „Политическият натиск бе от ръководството на партия. Явно е имало вътрешнопартийни сметки за разчистване, но аз лично не искам да визирам никого, те си знаят. Да им тежи на съвестта.“

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar