Обвинените за грабеж на микробус с цигари за над 280 000 лева бивши полицаи Стефан Модев и Петър Атанасов се опитаха за пореден път да излязат на свобода. Адвокатите им внесоха в съда в Пловдив искане делото срещу тях да бъде върнато на прокуратурата за отстраняване на съществени, според защитата, процесуални нарушения. Едновременно с това искане те направиха опит мерките за неотклонение на двамата да бъдат променени от „задържане под стража“ в по-леки, но удариха на камък.

Според магистратите няма основания Модев и Атанасов да бъдат пуснати от ареста с по-леки мерки за неотклонение. Делото срещу тях за грабежа им от края на май 2017г. обаче ще бъде върнато на прокуратурата, решиха магистратите.

Двамата бяха арестувани миналия юни, след като на 27 май 2017г. отмъкнали микробус, пълен с 37 350 кутии цигари на стойност 280 125 лева и други вещи за общо 288 408 лева. Според прокуратурата двамата са употребили по време на грабежа сила и заплашване, а отмъкнатото е в големи размери. След това престъпление и арестите на Модев и Атанасов, от дирекция „Вътрешна сигурност“ започнали да разследват получени информации за замесени и други полицаи. Така, 10 месеца по-късно, бяха закопчани началникът на РУП Раковски Георги Илиев и подчинените му „младши разузнавач“ в група „Криминална полиция Валентин Гоцев и младши инспектор Желязко Колев. За Модев и Атанасов било установено, че са извършили общо три грабежа на бусове с цигари без бандерол.

Разследващите стигнали до данни, че през декември 2016г. Модев е снимал микробус с тайник за цигари на мъж от „Столипиново“, който бил изнудван за 20 000 лева. Мъжът се обадил на сина си, който предал на Стефан Модев 20 000 лева, съобщи на пресконференция преди дни окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Той уточни, че задържаните последно трима полицаи са признали, че са получили по 1000 евро от сумата. Къде е остатъкът, не е ясно все още.

Модев и Атанасов ще отговарят пред съда за общо три грабежа на бусове с цигари, а на Модев и тримата от РУП Раковски – Георги Илиев, Валентин Гоцев и младши инснпектор Желязко Колев са повдигнати обвинения за подкуп, получен, чрез изнудване от полицейски орган в съучастие, уточниха от окръжна прокуратура в Пловдив. По това им повдигнато обвинение ги грози затвор от 3 до 10 години, глоба до 20 000 лева и лишаване от права. По обвиненията за грабежите другите двама бивши вече полицаи ги грози затвор от 3 до 10 години.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar