Депутатите са поставили нов рекорд при промените в закони, които са правят чрез преходните и заключителните разпоредби на други. Това показват последното издание на инициативата „Юридически барометър“.

От юли до декември 2023 г. по тази схема са направени поправки в 290 закона, което е над 5 пъти повече спрямо първата половина на миналата година, съобщи в във вторник ръководителят на екипа на „Юридически барометър“ проф. Даниел Вълчев.

За периода юли–декември 2023 г. Народното събрание е приело 51 поправки, чрез които са изменени 43 закона. 79% от тях са променяни повече от веднъж. Това е най-високият процент на изменения за последните 12 години.

Най-мното поправки са правени в Закона за акцизите и данъчните складове – седем. По пет пъти са изменени и допълнени Кодексът за застраховането, законите за съдебната власт, здравето, здравното осигуряване, обществените поръчки, за корпоративното облагане и Данъчно-осигурителният процесуален кодекс. Други пет закона са изменени и допълнени по четири пъти в рамките на шестмесечието.

Според Вълчев парламентът успява да възстанови нормалния ритъм на работа като за цялата 2023 г. е приел 107 закона – колкото и през 2022 г. Близо 40% от тях влизат в сила от деня на обнародването. По думите промените в Закона за авторското право и сродните му права са престояли в Народното събрание 224 дни, но влизат в сила от деня на обнародването им.

В последното изследване на „Юридически барометър“ е включена инфолмация и за публичните предприятия. В края на минаблата година брожйката им е над 260, а общата стойност на капитала им е близо 27 млрд. лева. Те участват във формирането на малко над 10% от БВП. В публичните предприятия са заети над 122 хиляди души.

Публичните предприятия са удобен инструмент за провеждане на политики с бърз ефект и резултат, вместо да се провеждат структурни реформи, каза доц. Таня Бузева. Това водело до изкушение от политическата класа да освобождава предсрочно членове на управителните органи. Публичните предприятия трябвало да оперират на пазара като равнопоставени с останалите, но въпреки това тази година щели да получат 1,7 млрд. лв. от бюджета под формата на субсидии и други трансфери.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar