„Булгаргаз“ е във фалит, спасява го само дългосрочният договор за азербайджанския газ. Делът на държавното предприятие обаче драстично намалява заради неадекватното му управление и заради възможни корупционни схеми. Договорът с турската компания „Боташ“ е само епизод от разгрома на българската енергетика. Кукловодите на тази разруха и подчинените им институции се мислят за много хитри и недосегаеми, но не могат да се скрият от Европрокуратурата“. Това коментира в предаването (О)позиция Александър Николов, бивш министър на енергетиката.

Той разкри, че има драстични нарушения около подписването на сделката с „Боташ“ при служебното правителство на Гълъб Донев. Съгласуването в МС е било направено със задна дата, след подписването на договора – службите трябва да разследват как се съгласуват документи постфактум. Деветима от министрите изобщо не са участвали в тези „процедури“, включително и тогавашният министър на финансите Росица Велкова. „Защото тя 20 години се занимава с публични финанси и е била наясно докъде може да доведе този договор“, обясни Николов, според когото е безумие служебен кабинет с кратък мандат да подписва договор за 13 години.

Бившият енергиен министър обясни защо тази сделка ощетява българската страна с милиарди и как „Булгаргаз“ плаща по 1 млн. на ден, без да получава нищо: „Явно не били са правени сравнения – каква е цената за другите клиенти на „Боташ“, какви такси се плащат другаде. По договора с „Боташ“ „Булгаргаз“ плаща над 9 евро за мегаватчас – при само 4.50 евро за доставки през Гърция. А когато таксите са прекалено високи, договорът става неизползваем“ (показателно е, че от началото на 2023 г. при възможност за 14 танкера годишно с втечнен газ сме досега внесли само танкер и половина, бел. ред.).

Договорът бе подписан на 3 януари 2023 – с фанфари, което означава, че в отчета на „Булгаргаз“ към юли същата година, би трябвало да се виждат много добри финансови резултати. Вместо това там виждаме 68 млн. лева „разходи за външни услуги“ – това всъщност са маскираните плащания към „Боташ“.

По-лошото е, че одиторът, който е проверявал финансовия отчет на „Булгаргаз“, го е подписал с особено мнение – посочва, че дружеството е в нарушение на чл. 252 от Търговския закон и че то не може да продължи да функционира като нормално предприятие.

„Нашите служби и техните кукловоди си мислят, че са уникално хитри и недосегаеми. Но България е част от европейския газов пазар и корупционните практики в България не остават незабелязани. Когато нашите служби и съдебна власт не си свършат работата, ще дойдат европейските, убеден е Николов. Докладът на парламентарната анкетна комисия за сделката с „Боташ“ замина за Европейската прокуратура, а ЕК вече проверява договора.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar