Вечерта преди поредното заседание по делото на близнаците от Цалапица Борислав и Валентин Динкови, близките на убития Димитър Малинов отново се събраха на протест в центъра на селото. Те настояват за справедливост и наказания за всички замесени.

24-годишният Димитър издъхна след жесток побой на 20 юли м.г. Заподозреният за убийството Рангел Бизюрев напусна страната дни по-късно и 4 месеца се укриваше в Западна Европа, докато не беше заловен в Дания. 20-годишните близнаци Динкови, които са обвинени в лично укривателство, понеже помогнали със заравянето на трупа, бяха арестувани дни след като то беше открито. Близките на Митко обаче са на мнение, че те са участвали в побоя над младежа и трябва да бъдат привлечени към отговорност като съучастници.

Майката на Димитър Атанаска Бакалова настоява Бизюрев да бъде екстрадиран преди близнаците да получат присъди. Жената е убедена, че неговите показания биха разклатили версията им.

Още на 25 октомври, когато Районният съд в Пловдив направи първи опит за старт на делото, Динкови поискаха да признаят и да получат наказания. Магистратите обаче отложиха процеса заради процесуално нарушение. Рангел Бизюрев беше открит преди следващия неуспешен опит и оттогава магистратите отлагат заседанията, за да бъде разпитан той. На 25 януари обаче съдия Боян Кюртов посочи, че в следващото процесът ще тръгне, независимо дали заподозреният за убиец е тук или не. По информация на „24 часа“ екстрадицията се бави, понеже той ще бъде съден и в Дания – защото влязъл в страната с фалшиви документи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar