Лидерът на „Да, България“ и съпредседател на „Демократична България“ Христо Иванов съобщи, че всичките 1800 прокурори в страната ще бъдат сезирани за нарушения, извършени от сегашния главен прокурор Иван Гешев, за да се види дали някой от тях ще поиска да започне разследване. Причината е, че днес Конституционният съд излезе с тълкувателно решение, според което всеки прокурор може да разследва главния.

„Утре ще изпратим отворен сигнал до всички прокурори да се сезират за нарушения на Гешев на Наказателния кодекс, включително за използване на специални разузнавателни средства не за целите на Наказателния кодекс. Да видим от 1800 прокурори има ли един, окрилен от решението на Конституционния съд“, каза Иванов в интервю за Би Ти Ви и подчерта, че специалистите в прокуратурата трябва да поемат публичен ангажимент към тази професия.

Лидерът на „Да, България“ изреди сред нарушенията на Гешев и политическите изказвания и атаки срещу политически фигури, заявления, че някой е бил виновен за нещо, което е нарушение на презумпцията за невиновност, забранено от Етичния кодекс на магистрата. Като най-грозната проява на главния прокурор Иванов определи това, че той се снима с жена, жертва на сексуално посегателство и разпространи снимките в социалните мрежи. „Това е забранено от всички международни стандарти, забранено е от Евангелието и показва, че Гешев е не само професионално непригоден, но и човешки е непригоден за тази функция“, възмути се той.

Иванов призова и излезлия в продължителен отпуск Висш съдебен съвет да се сезира също и да провери конкретните аргументи на „Демократична България“, които вчера бяха изложени и пред премиера Бойко Борисов в обем 14 страници и да каже дали нарушенията на Гешев са правосъдие.

„Всичките джуджета се крият по дупките, това се случва в момента, но няма да размине гражданския гняв“, обобщи Иванов след като стана известно, че и главният прокурор, и членовете на съдебния съвет са в летен отпуск.

В отговор на въпрос Иванов отрече подхвъленото днес от премиера Бойко Борисов, че протестите му са предизвикани от амбицията самият той да стане главен прокурор. „С тази детинска реплика Борисов опита да отбие въпроса дали ще се ангажира политически срещу Гешев да започне дисциплинарно производство, а това е политически въпрос. Там (в Министерския съвет) седи едно недоразумение, което остана министър на правосъдието, който по конституция има правомощията да започне такова производство, а ние дадохме подробни мотиви, включително състав на престъпление“, добави той.

Според съпредседателя на „Демократична България“ Иван Гешев е една от причините за сегашната политическа нестабилност в страната.

Какво отговори Борисов на въпрос на „Дневник“ за искането на оставката на Гешев четете тук.
Какви са мотивите „Демократична България“ да иска оставката на главния прокурор, четете тук

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar