Административният съд София-област отмени решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което забрани сделката между ЧЕЗ и „Еврохолд“ за активите на чешката група в България.

Решението е от 22 юли. С него съдът „връща делото във вид на преписка на Комисията за защита на конкуренцията за ново произнасяне съгласно задължителните указания дадени в мотивите на съдебното решение“ и „осъжда Комисия за защита на конкуренцията да заплати на „Еврохолд“ разноските по делото в размер на малко над 10 хил. лева“, пише в съдебното решение. То обаче не е окончателно и може да се обжалва в 14-дневен срок пред ВАС.

Миналата година „Еврохолд“ поиска да придобие чрез регистрираното в Нидерландия дружество „Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани“ седем компании и от групата ЧЕЗ – „ЧЕЗ България“ АД, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, „ЧЕЗ Електро България“ АД, „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, „Фри Енерджи Проджект Орешец“ ЕАД, „Бара Груп“ ЕООД и „ЧЕЗ Информационни и комуникационни технологии България“ ЕАД.“

КЗК спря сделката, тъй като прецени, че 77,3% от приходите на „Еврохолд“ са от застрахователни услуги, което ще му даде предимство при търговията на ток на свободния пазар. Комисията се произнесе в рекордно кратък срок от 10 дни при възможен срок от 4 месеца.

Решението бе обжалвано и от двете страни по сделката – „Ийстърн Юропиън Електрик Къмпани“ и „Еврохолд България“.

Това е втората сделка за покупка на ЧЕЗ, която КЗК забранява. Преди това кандидат-купувач беше „Инерком“ на Гинка Върбакова, но антимонополният орган прецени, че има възможност за засилване на господстващото положение на обединената група.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar