Един от подсъдимите е подал жалба за бавно правосъдие и ще получи до 10 хил. лв. обезщетение

Дело за кражба на дограма се е проточило 24 години, 5 месеца и 26 дни. В крайна сметка осъдителната присъда на първата инстанция е отменена заради изтичане на абсолютната давност от 22 години и половина от престъплението, а делото е прекратено. И един от тримата подсъдими е подал жалба за бавно правосъдие, по която държавата ще му плати до 10 хил. лв. обезщетение.

Това е само една от историите, разказани в отчета на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) за първите три месеца на годината. Според документа основните забавяния в производството са допуснати по време на разследването, което е продължило близо 14 години. За тях вина имат разследващите и наблюдаващите прокурори. „Разследването е било неефективно, неритмично и недобре организирано“, пише в доклада.

Злополучното дело 10 пъти е връщано за допълнително разследване – 9 пъти преди внасянето му в съда и веднъж след това. Съдът също има вина за протакането. 4 години след старта на процеса на първа инстанция, се е наложило той да тръгне отначало с нов съдебен състав. Когато приключва, на Софийския районен съд му отнема 4 години да напише мотивите към осъдителната присъда и така да „пусне“ процеса към горната инстанция.

Казусът с кражбата на дограма не е единственото затлачено дело от последния доклад на инспектората. Сред другите жалби до ИВСС има и от подсъдим в дело за убийство, продължило повече от 16 години.

Има и граждански дела, които се проточват по четвърт век. Такъв е процес за делба, образуван през 1994 г. в Софийския районен съд. Инспекторатът отчита, че делото е сложно, тъй като става дума за четиринадесет поземлени имота, които се делят от девет души. Въпреки това обаче за цялата 1998 г. например е насрочено само едно заседание. През юни 2008 г. е подадена жалба срещу решението на първата инстанция за допускане на делбата. Процедурата по връчването на тази жалба на другите страни за отговор е продължила близо 5 години и половина.

За първите 3 месеца на 2020 г. в ИВСС а постъпили 89 заявления за обезщетения и са разгледани 111. През 2019 г. само по тази административна процедура бяха платени 620 200 лв. обезщетения по 265 споразумения, подписани от министъра на правосъдието с пострадалите от протакането на делата. В първия отчет на ИВСС за тази година ги няма данните за платените суми, които по традиция присъстват в документа.

Отделно всяка година данъкоплатците плащат и милиони по дела по Закона за отговорността на държавата, по което е осъдена прокуратурата, както и милиони заради спечелените в Страсбург искове срещу България.

620 хил. лв. са платени заради бавно правосъдие през 2019 г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar