Разследващ журналист, а изведнъж – хванат с наркотици. Това е резултатът от една история в Силистра, описана от полицията. Погледната през други очи обаче, картината се променя до неузнаваемост. Ето фактите.

Става дума за разследващия журналист на свободна практика и граждански активист Димитър Пецов, известен с делата за достъп до информация, които от години води срещу общината в Силистра. Преди дни е задържан с общо над 40 грама 4 различни вида наркотици в колата си. 24 часа по-късно е освободен без обвинение и без да му бъде определена мярка за неотклонение. Последното му искане по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), пуснато малко преди ареста, е свързано със самоличността на анонимен дарител на местната полиция.

Кой е Димитър Пецов?

Димитър Пецов от около 2 години е сътрудникът на Антикорупционния фонд в дунавския град. През 2017 г. печели наградата „Златен ключ“ на Програма „Достъп до информация“, след което създава група „Граждански контрол“ във Фейсбук. С времето инициативата му обединява повече хора, настояващи за прозрачност на местните власти, включително и чрез присъствие на заседания на Общинския съвет в Силистра и на различни обществени обсъждания.

През август 2018 г. Пецов е нападнат в дома си от неизвестен мъж, въоръжен с метална тръба, който му чупи едната ръка. Въпреки че потърпевшият свидетелства кой според него е предполагаемият нападател, прокуратурата не открива достатъчно доказателства и разследването за нанесената му средна телесна повреда е спряно без по него да бъде привлечен обвиняем.

През февруари тази година Пецов подава нов сигнал – този път за заплаха. Журналистът твърди пред прокуратурата, че координаторът на местната структура на ГЕРБ Тодор Тодоров се е заканил да го „смачка“. Доказателства в подкрепа на неговата версия обаче отново не са открити и проверката завършва с отказ за образуване на досъдебно производство.

„Много от нещата, които аз върша, дразнят“

„Много от нещата, които аз върша, дразнят. Манталитетът е такъв, не е прието така да се действа, културата явно не го позволява и аз се опитвам да променя стереотипа. Постоянно срещу мен има закани, заплахи“, сподели Пецов пред Свободна Европа.

Той е един от последните събеседници на журналиста Милен Цветков в новото му предаване „Алтернатива“ преди да загине в тежката катастрофа в София навръх Великден. На 16 април Пецов разказва пред Цветков за разследване на Антикорупционния фонд, според което през последните 3 години общината в Силистра е застраховала при една и съща фирма имуществото си без да провежда конкурс.

Заявление за информация до местната полиция

Само 5 дни преди ареста си за притежание на наркотици, Димитър Пецов подава поредното си заявление за достъп до информация. То е адресирано до Областната дирекция на МВР в Силистра с искане да бъде разкрита самоличността на анонимния дарител, който осигурява храни и напитки за полицаите, охраняващи контролно-пропускателните пунктове (КПП) в града.

„Публикувах заявлението за достъп до информация и написах, че трябва да знаем кой дарява на полицията“

„Публикувах въпросите в моя профил във Фейсбук и в групата „Граждански контрол“, която администрирам. Публикувах заявлението за достъп до информация и написах, че трябва да знаем кой дарява на полицията. Става въпрос за хиляди левове и публикациите по темата дават основание за извод, че в случая надделява общественият интерес да се разкрие самоличността на дарителя. На това основание искам информация откъде са храните, кой е снабдителят и спазени ли са всички изисквания на закона“, разказва журналистът пред Свобода Европа с уточнението, че е подал заявлението си на 27 април и по него все още няма отговор.

Полицейска проверка и отвеждане без обяснение

На 2 май той е спрян с колата си от полицейски патрул, който му сигнализира със звуков и светлинен сигнал да отбие в страни. Първоначално униформен служител на МВР му иска само документите за колата, но след това се приближава негов колега, който се легитимира като работещ в „Криминална полиция“. Той обяснява на Пецов, че трябва да отидат заедно до местното полицейско управление без обаче да го информират нито каква е причината за проверка, нито защо искат да отиде с тях до управлението.

„Полицаят до мене питаше дали съм притеснен“

„Викали са ме да давам различни обяснения и аз предположих, че причината е някоя моя публикация. Затова не направих проблем, не предполагах, че може да се стигне до такава крайност. Единият полицай се качи в колата ми, другите също тръгнаха и минахме цялата главна улица през града. Полицаят до мене питаше дали съм притеснен. Когато паркирахме пред полицията ме попитаха дали имам нещо незаконно в автомобила. Аз им отговорих, че нямам. Тогава ми казаха, че ще правят претърсване на автомобила по Закона за МВР“, разказа журналистът.

Претърсване без поемни лица

По думите му обискът продължава по-малко от минута, като полицате не са пожелали да отвори багажника на колата си. Един от тях намира в джоба на гърба на облегалката на шофьорската седалка пакет, увит в черен найлон, който Пецов твърди, че до този момент нито е виждал, нито е знаел, че се намира в колата му.

„Какво е това, г-н Пецов, какви са тези неща, с които се занимавате?“

„Отвориха вратите, мисля, че единият отвори и жабката, но много бързо я затвори. Нещата много бързо приключиха с ровенето – сякаш беше имитация на претърсване. Ключовете бяха в мене и в багажника не търсиха въобще. Още като откриха пакета започнаха да викат: „Какво е това, г-н Пецов, какви са тези неща, с които се занимавате?“ А то още не беше ясно какво е – преди да са разгънали пакета. Беше натъпкан с какви ли не видове наркотици, когато го отвориха“, добави журналистът пред Свободна Европа.

Той отказва да подпише протокола от претърсването, защото на него не присъстват поемни лица, които да наблюдават като независими свидетели действията на униформените. След това Пецов е задържан за 24 часа, а полевият тест на намерените в колата наркотици установява следното: 11.7 грама екстази, 7.2 грама хероин, 13 грама амфетамин и 7.2 грама канабис.

„Аз съм виждал като обискират хора – претърсването отнема понякога повече от час“

„Много бързо стана. Аз съм виждал като обискират хора – претърсването отнема понякога повече от час и на място задържат притежателят (на наркотиците), викат поемни лица. Тука нямаше такова нещо и затова отказах да подпиша протокола. Вдигнах ръце и им казах да действат по сценария и да правят каквото искат. На теста ме питаха какво е това в пакета, отговорих им: „Нямам представа. Явно някой е измислил истрията, но не е достоверна, защото никога не съм имал общо с наркотици“, каза още Димитър Пецов.

Без коментар от МВР и прокуратурата

Свободна Европа отправи въпроси до полицията в Силистра каква е била причината за претърсването на колата на Пецов и защо не са били извикани поемни лица. Говорителят на местната ОД на МВР Красимира Радева обаче ни препрати към Окръжната прокуратура в града.

„Това по време на разследването ще се уточни. Това го решава наблюдаващият прокурор, който е от Районната прокуратура. Има образувано досъдебно производство, това е за момента, което мога да кажа“, заяви говорителят на Окръжната прокуратура в Силистра Ивелин Чафаланов.

„Изобщо не мога да допусна, че би се занимавал с това, в което се опитват да го обвинят“

Директорът на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев коментира пред Свободна Европа, че с колегите му имат отлични впечатления от Пецов като журналист и човек: „Изобщо не мога да допусна, че би се занимавал с това, в което се опитват да го обвинят. Той е силно вярващ и религиозен човек, активно спортува и съм забелязал, че по време на наши сбирки не консумира алкохол и на пуши. За мен е важен въпросът дали са спазени всички изисквания по Закона за МВР при неговата проверка, задържане и обиск. Това, което знам до момента е че има нарушения и пази Боже да се окаже, че това е постановка, в която той е вкаран с цел да бъде дискредитиран.“

Станкушев припомни, че когато Пецов подава жалба, че е заплашван, от Антикорупционния фонд публично са го защитили. Ръководителят на разследващата неправителствена организация обобщи, че макар да няма доказателства в тази посока, „имам убеждението, че вероятно това е един опит за сплашване, защото той е настъпил нечии интереси“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar