За 17 април от 13,30 ч. бе отложено поредното заседание по делото, което народният представител от „БСП за България“ Елена Йончева води срещу Бойко Борисов и партия ГЕРБ. До новата дата се стигна, тъй като вещото лице Даниела Събева е подала молба, с което иска да бъде удължен срокът за изготвяне на заключението по техническата експертиза. Тя се е мотивирала, че обемът на работа не може да бъде извършен в предвидения срок. Адвокатите на двете страни приеха отлагането.
„Става дума за експертиза, която да провери съответствието на изявлението, което се гледа в предходно съдебно заседание, записано на диск със съответните оспорени от ответниците записи, които са посочени от нас в исковата ни молба. Това е просто опит да оспорят съдържанието на диска от онова време, нищо повече“, коментира адвокатът на Йончева Георги Атанасов. На диска има записи от медийни изяви на премиера в различни телевизии.
Припомняме, че Марин Марковски, един от защитниците на Борисов, настоя съдът да допусне до разпит двама служители от разузнаването. Според адвоката те щели да свидетелстват дали наистина от разузнаването са плащани пари за филм на Йончева. Адвокатът на журналистката определи вчера искането за разпити на служители от НРС като абсурд. „Съдът не го е допуснал и няма да го направи, защото не е допустимо доказателствено средство. И в двете открити съдебни заседания съдът вече е отказал да го допусне“, подчерта Атанасов. Той добави, че ответниците възнамеряват да изискат документи от Министерството на финансите и от разузнаването. Ще правят всичко възможно да протакат делото, защото иначе то трябва да бъде решено светкавично с еднозначно решение, уверен е в победата си адвокатът на Йончева.
Журналистката съди Борисов и ГЕРБ за клевета. Тя търси правата си заради думите им, че държавата е платила милиони за нейни филми. Народният представител от „БСП за България“ иска от премиера 20 хиляди лева за нанесени неимуществени вреди. В разгара на предизборната кампания през март м.г. Борисов и представители на ГЕРБ подеха кампания срещу нея, обвинявайки я в харчене на държавни пари.
Йончева се закани да използва като доказателство и публикации в официалния фейсбук профил на Борисов. На предходното заседание по делото служители от пресцентъра на ГЕРБ признаха, че премиерът няма достъп до собствения си акаунт. Оказа се, че в социалната мрежа от негово име пишат двама пиари.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar