91-годишният Робер Во внимателно слуша над 6 часа свидетелските показания по процеса срещу „черната вдовица на Ривиерата“, която беше изправена пред Темида по обвинения, че е съблазнявала, ограбвала и убивала богати възрастни мъже. По тази схема Патрисия Дагорн се опитва да ликвидира четирима души, но две от потенциалните й жертви успяват да оцелеят и са основни свидетели на обвинението. Единият от тях е Робер Во, който разказа преживяванията си с Патрисия Дагорн пред съда в Ница. Магистратите осъдиха обвиняемата на 22 години лишаване от свобода, въпреки че прокуратурата настояваше за доживотно наказание.

В другия край на съдебната зала в Ница зад специална бронирана, стъклена преграда е жената, която Во твърди, че го е съблазнила. Той се е влюбил в нея, а тя се опитала да го отрови с валиум, за да се сдобие с цялото му финансово състояние и недвижимо имущество. „Манипулаторка!“, заяви свидетелят пред медиите извън съдебната зала. „Можеше да съм мъртъв заради нея, но не съм. Жив съм. Аз съм победителят. Спечелих.“

57-годишната Дагорн е обвинена, че е отровила двама възрастни мъже на Лазурния бряг, както и че е измамила и упоила Во, а също така и вдовеца Анж Пискота на 82 г. „Тя беше като слънчев лъч през зимата… Когато сте с по-млада жена, знаете, че това няма как да продължи дълго, но пък ще е мазохистично да се откажете да изживеете подобен момент“, споделя още Робер Во. Двамата заживяват заедно в началото на 2012 г., но доста бързо здравословното състояние на Во започва да се влошава заради медикаментите, които Дагорн му давала. Личният лекар на възрастния мъж

го предупредил, че е в опасност

В началото на делото местното издание „Нис матен“ публикува снимка от 2011 г. на подсъдимата, когато е започнала да прелъстява заможни възрастни мъже. Дагорн е застанала на борда на кораб в Кан, с прилепнали по тялото дънки и блуза, „златнокоса и синеока“ – жена, която уплитала жертвите си за няколко дни, а в някои случаи й трябвали само броени часове, за да ги подмами. В съдебната зала обаче Патрисия Дагорн изглежда поне с 10 години по-възрастна, отколкото на фотографията. Косата й е тъмна, носи очила и е с дрехи, с които прилича на учителка.

Всъщност от 5 години тя е зад решетките, след като през 2013 г. е арестувана и осъдена по обвинения в измама и кражба от 87-годишен овдовял пенсиониран учител, който я пуснал да живее в дома му срещу секс. Тогава полицията отново започва разследване на мистериозната смърт от 2011 г. на Мишел Кнефел (60 г.). Той починал в резултат на фатална комбинация между алкохол и валиум. Във вещите на съжителката му Патрисия Дагорн са открити таблетки валиум и лични документи на различни мъже, банкови карти и здравни застраховки. Установено е, че тя е познавала и друг покойник – Франческо Филипоне (85 г.), чийто полуразложен труп е открит през 2011 г. в банята в дома му в луксозно предградие на Кан. Малко преди смъртта му Дагорн осребрила подписан от Филипоне чек на стойност 21 000 евро. Според нея сумата й била дадена като

подарък, за да отвори свой бижутериен магазин

Едва през 2015 г. полицията вече разполага с достатъчно доказателства, за да я обвини в убийството на двама мъже и опит за отравяне „с умисъл“ на други двама представители на силния пол. Под въздействието на лекарствата, които тя им давала, мъжете се съгласявали да й подписват чекове или дори да включат името на Дагорн в завещанията си.

Прокурорът на Ница Жан-Мишел Претр казва, че Патрисия Дагорн, която пристига на Френската Ривиера през 2010 г. от малко градче в западната част на страната, „била изпълнена с емпатия към тези мъже, спечелила доверието им, взела парите им и накрая измислила начин да ги накара да изчезнат“, тъй като вече не са й необходими. Той също я определя като

„манипулаторка и съблазнителка“.

В хода на разследването е установено, че „черната вдовица“ е била бедна и често прекарвала нощите по улиците, а между „любовните“ връзки с богатите пенсионери си общувала и с бездомници.

Патрисия Дагорн отхвърля всичките отправени й обвинения. Един от адвокатите й, Жорж Римонди, също настоява, че е невинна. В съдебната зала той представи клиентката си като „крехка“ жена, която предпочита компанията на по-възрастни мъже.

Има съмнения, че Патрисия Дагорн е успяла да съблазни най-малко 20 мъже на Френската Ривиера в периода между 2011 и 2012 г. Тя се представяла за бизнесдама – бижутер или собственик на пицария – когато се записва в агенция за запознанства с цел брак в Кан. Дагорн изрично посочва за свое желание да бъде свързвана само с по-възрастни мъже. Тъй като няма достатъчно пари, тя често изкарва нощите по улиците.

В съдебната зала беше и бившият съпруг на Дагорн – Люк Карон (71 г.), с когото подсъдимата била доста близка въпреки края на брака им. Той биел често жена си и излежал присъда от 11 г. затвор за домашно насилие. Въпреки че се развеждат през 2005 г., двамата остават приятели и Патрисия Дагорн често споделя с него за завоеванията си на Френската Ривиера. Докато отглежда двамата им синове, Патрисия учи право и е много близо да получи диплома. Познанията си в тази сфера тя използвала, докато поставяла капани на заможни възрастни мъже из Лазурния бряг.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar