За последните месеци няма голям напредък по разследванията за къщата в Барселона и снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов. Това каза в сряда евродепутатът Софи инт’Велд, която беше част от делегация на Комисията за бюджетен контрол в Европейския парламент, посетила София.

„Ако по случаи от толкова висок обществен интерес за седем месеца не е постигнат напредък, това е тревожно. Поставих този въпрос на главния прокурор“, каза инт’Велт, която беше с друга парламентарна делегация в София миналия септември.

Тя каза, че е попитала още за разследването по „Магнитски“ и за списъка с доказателства, даден от премиера Кирил Петков на главния прокурор.

Евродепутатите се видяха в сряда с главния прокурор Иван Гешев и с представители на европейската прокуратура в България, а в понеделник и вторник с представители на правителството, парламента и неправителствени организации, за да съберат информация за нарушенията при използване на европейски средства.

Инт’Велд, която е депутат от групата „Обнови Европа“ от Нидерландия, каза още, че няма усещане за напредък по постигане на резултати в борбата с корупцията. Тя заяви, че са забелязали „силна враждебност“ между главния прокурор и останалите институции, които са критични един към друг.

„Ние не разследваме конкретни случаи на измама, а дойдохме да видим дали системата работи. Това, което видяхме е че има позитивни сигнали, амбиция за бърза и широкомащабни реформи, но също, че има съпротива от някои места и че тревогите, които имахме през септември към Главната прокуратура, остават“, каза инт’Велд.Ръководителят на делегацията Томаш Здреховски (Чехия, ЕНП) каза, че депутатите са получили много сигнали за злоупотреба със средства и че очакват българските власти да направят „истински промени в съдебната власт и системата на прокуратурата, където разследванията засега не дават видими резултати“.

Групата от Европарламента останала изненадана от прилагането на различни методологии за управление на еврофондовете и от случаите на оскъпяване или на превантивно орязване на еврофондове, които не са познати в други държави от ЕС.

„Атмосферата (в България) трябва да се промени и законът трябва да един за всички, независимо бедни или богати“, каза Здеховски.

Той увери, че Еропарламентът ще продължи „да работи с българските власти за постигане на по-добра ефективност от инвестирането на европейските пари и за защитата на националните финансови интереси за подобряване на живота на населението в България“.

Евроделегацията съобщи, че са получили информация от правителството, че София вече е изплатила 24 млн. евро, които Европейската комисия си поиска обратно заради нарушенията при строителството на къщи за гости. Това е станало от с пари от националния бюджет.

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков, който придружаваше делегацията по време на мисията й в София, каза, че списъкът на получателите на средства за къщите за гости вече е предаден от земеделското министерство на НАП, който ще изиска от тях да върнат неправилно похарчените суми, а ако не са в състояние да го направят, ще изземе въпросните сгради.

Европейският парламент няма правомощия да спира европейско финансиране и българските средства не са под заплаха, увери евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова, която също беше член на делегацията.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar