Не може един съдия да поставя такъв избор. Дори при закриването на тази структура той не спира да е съдия. Твърдението, че ако закриете тази структура, аз ще отида при мафията, е изключително притеснително. Не вярвам, че нито един съдия го мисли.

Това заяви пред БиТиВи адвокат Ина Лулчева, по повод думите на съдията от специализирания съд Вилислава Ангелова по време на обсъждането на второ четене на промените в Закона за съдебната власт в парламентарната правна комисия.

„Ние 10 години се обучавахме, наистина научихме много. … Дори и да ни изхвърлите от системата, организираните престъпни групи с радост ще ни приемат“, заяви спецсъдия Ангелова.

Относно остарелите текстове в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Наказателния кодекс (НК) и липсата на инструменти, с които да се борят ефективно адвокат Лулчева призна, че НК има нужда от въвеждане на нови текстове, защото обществото се развива. Той (Наказателният кодекс) дава прогнозата на явлението.

НПК в основните си части е изграден при съблюдаване и правата на човека, които са основополагащи. Формализмът казва, че трябва да има поемни лица. Иначе трябва да оставим съответните органи – МВР, прокуратурата да влизат в домовете ни, да претърсват, каза тя.

По повод обвиненията, че адвокатите се стремят да извадят своите клиенти, Лулчева каза, че адвокатите защитават правата и интересите на гражданите според фактите по делото. Не се стремим да освободим подзащитните си.

„Адвокатът се бори да бъде приложено правилно закона. Нямаме интерес, различен от този на обществото и да се допусне нито едно невинно лице да бъде осъдено. От римско време е правилото – няма правосъдие там, където няма защита. Без адвокатите няма правосъдие. Да се твърди, че един юрист, защото е прокурор е по-почтен от адвоката е пълно лицемерие“, каза адвокат Ина Лулчева. Тя призна, че те са най-голямата юридическа общност.

След като по-рано през деня съдът на първа инстанция обяви, че арестът на бившия премиер Бойко Борисов е незаконен, адвокат Лулчева заяви, че вместо да казва, че тази заповед е незаконна, подлежи на втора инстанция, ако има жалба от МВР.

Припомняме, че Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова бяха задържани на 17.03.2022 г. за срок от 24 часа, във връзка с досъдебно производство за изнудване на бизнесмена Васил Божков. Те обаче бяха освободени без да им бъдат повдигнати обвинения. И тримата обжалваха арестите си.

Когато е извикан премиерът да разкаже какво е казал на главния прокурор – симулиране на дейност. Това е спектакъл, категорична е тя.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
................
................
15 април 2022 13:27
Гост

Разширяването на криминалния контингент от престъпления в Наказателния кодекс….само затормозява обществото и правоприлагащите органи. Половината престъпления в НК трябва да се декриминализират, както е с просията примерно и много други състави. Само затормозявате студентите по право да ви учат престъпленията в Особената част на НК, хихихи

Младши прокурор
Младши прокурор
15 април 2022 13:24
Гост

Както казваше баба ми – гледай да се облажиш, сине, гледай си своето благо, да си изкараш земния живот хубаво, щото накрая умреш, сложат те в черната дупка и ще те е яд, че не си крал приживе, за да имаш много пари и да си живял суперски :)))

Криминалист
Криминалист
15 април 2022 13:20
Гост

Това е най-сладката професия – да си служител на мафията, цял живот охолство, богаташки живот, пари бол. Защо пък не?!