Министърът на правосъдието Данаил Кирилов се срещна днес с бившия ръководен министерски съветник в баварското Министерство на правосъдието д-р Хелмут Палдер. Основна тема на разговора бе предстоящия през ноември семинар, посветен за данъчните престъпления, съобщиха от правосъдното ведомство.

Министър Кирилов поздрави д-р Палдер за тази инициатива и подчерта, че наказателноправната защита на обществените отношения, свързани със законосъобразното събиране и разходване на бюджетните приходи, винаги е била приоритет за българското правителство.

„Изграждането на Европейската прокуратура като орган, който трябва да защитава финансовите интереси на европейския данъкоплатец, беше приоритет и по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. и активните ни усилия в тази насока продължават с цел започване на ефективна работа на институцията от началото 2021 г.“, каза още министър Кирилов.

Двамата се обединиха около извода, че благодарение на създадената преди повече от 20 години Постоянна междуправителствена комисия „България – Бавария“ и на активната роля на фондация „Ханс Зайдел“ са налице реализирани редица успешни проекти и семинари, които имат своя безспорен принос за ефективното осъществяване на съдебната реформа в България. Така сътрудничество между българското и баварското Министерства на правосъдието ще продължи да се развива успешно и занапред.

В заключение министър Кирилов пожела успех на Германско председателство на Съвета на ЕС и изрази увереност, че въпреки кризисната пандемична обстановка, пред която е изправен целият свят, то ще постигне заложените си цели.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar