Бразилските синдикати подадоха иск срещу президента на страната Жаир Болсонару в Международния наказателен съд в Хага. Те го обвиняват в нарушаване на правата на човека по време на пандемията COVID-19, съобщава изданието „Estado de São Paulo“.

Властите не изпълняваха необходимите мерки за защита на населението от разпространяването на инфекцията, с което застрашиха живота на хората, включително на медиците, посочват подателите на иска. Освен това, техните действия са в противоречие с указанията на Световната здравна организация.

Междувременно над 100 представители на католическата църква в Бразилия осъдиха политиката на властите по отношение на пандемията. Действията на президента и правителството по борба с разпространението на инфекцията са некомпетентни, се казва в писмо, подписано от 152-ма епископи.

По думите им, Бразилия преживява един от най-тежките моменти в историята си заради пандемията и предизвиканата от нея икономическа криза, задълбочават се неравенството, несправедливостта и склонността към насилие. Подобна ситуация не допуска безразлично отношение, подчертават авторте на писмото.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar