Никола Груевски се е укрил в Будапеща. В профила си във фейсбук бившият премиер на Македония обяви, че в последните дни е получил много заплахи за живота си и заради това в момента се намира в унгарската столица, където е поискал политическо убежище. „Винаги ще остана верен на каузата на Македония и никога няма да я предам“, пише Груевски в съобщението си.

Говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски заяви, че няма никакъв контакт с почетния председател на партията, нито знае дали той наистина се намира в Будапеща и дали сам е написал съобщението в социалната мрежа.

Полицията разследва дали постът във фейсбук е написан от Груевски, дали е истински, или има за цел да отклони фокуса на издирването на бившия премиер. Според МВР в Скопие осъденият за злоупотреба с власт политик не е минавал границата през нито един от граничните пунктове. Министерството проверява дали той е в Унгария. Ако се потвърди, че е там, ще бъде поискано екстрадирането му.

Никола Груевски

е в неизвестност

от петък

В понеделник изтече последният срок, когато той трябваше да влезе в затвора в Шуто Оризари, за да излежи 2-годишната си присъда, но не се яви. Заради това македонската полиция издаде заповед за ареста му и го обяви за общодържавно издирване, предадоха местни медии.

След като Наказателният съвет отхвърли и последната жалба на защитата му, Груевски трябваше да започне да изтърпява присъдата си. Последната му публична проява бе преди пет дни, когато бе видян в парламента. В продължение на 5 дни политикът не пишеше нищо в социалните мрежи, а мобилният му телефон бе изключен.

Груевски получи две години ефективна присъда по делото „Танк“ за закупуването на служебната му кола. През 2011 г. е обявена обществена поръчка за блиндиран автомобил с максимална стойност 243 000 евро. Вместо това обаче Груевски оказал натиск върху тогавашната министърка на вътрешните работи Гордана Янкулоска за

покупка на

„Мерцедес S-600

Guard“ за над

600 000 евро

По същото дело Янкулоска беше осъдена на шест години затвор в началото на октомври. Пряко отговорен за покупката бил зам. вътрешният министър Гьоко Попоски, който ще лежи в килия 6 години.

След 3 неуспешни опита да връчи на Груевски съдебното решение за присъдата вътрешното министерство реши да поиска принудителното му отвеждане в затвора. Международна заповед за задържането му обаче не е била издадена, съобщиха местни медии. Портретът на Груевски

се появи на

страницата за

издирваните лица

наред с други

престъпници

Във вторник МВР в Скопие съобщи, че продължава да действа по издадената заповед за арест и ще информира обществеността по случая. Полицията не е открила Груевски в дома му в понеделник вечерта, нито в централата на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която също е била претърсена.

Адвокатът на бившия премиер Димитър Дангов заяви, че не знае къде се намира клиентът му. Той уточни, че от защитата нямат право да обжалват пред Върховния съд, но добави, че ще използват всички правни възможности, за да може Груевски да избегне затвора.

Бившият премиер твърди, че делото срещу него е скалъпено и е жертва на политическа разправа. „Това не е нападение срещу ВМРО-ДПМНЕ, а атака срещу свободата, опозицията, критичното мислене, каквато няма аналог в Европа и целия свят“, коментира лидерът на партията Християн Мицкоски във фейсбук.

Бившият директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков, до неотдавна член на ръководството на ВМРО-ДПМНЕ, също каза, че не знае къде се намира неговият братовчед, предаде агенция МИА.

„Не знам“, кратко отговори Миялков на въпрос на журналистите в Наказателния съд в Скопие знае ли къде е Груевски. Миялков бе във вторник в съда по делото на Специализираната прокуратура „Титаник“ за изборни злоупотреби. Груевски също е призован по това дело.

Междувременно македонският премиер Зоран Заев изрази надежда, че Груевски няма да опита да се укрие от съдебните власти в страната. Той заяви, че правителството няма намерение да се меси в работата на съдебната власт и призова институциите да бъдат оставени на мира да си свършат работата.

„Не вярвам г-н Груевски да си позволи подобно нещо. Най-малкото заради всичко казано от него до тук“, каза Зоран Заев пред телевизия МРТВ в отговор на въпрос дали бившият премиер ще опита да избяга.

48-годишният Никола Груевски бе премиер от 2006 до 2016 г. и до миналата година бе начело на партията ВМРО-ДПМНЕ. Сега е почетен председател.

Роден е в Скопие на 31 август 1970 г. През 1994 г. се дипломира в Икономическия факултет в Прилеп при Битолския университет „Св. Климент Охридски“.

Има и диплома

от лондонския

Институт за

ценни книжа

и магистърска степен от Скопския университет „Св.св. Кирил и Методий“.

На 30 ноември 1998 г. Никола Груевски е избран за министър без портфейл, отговорен за търговията в правителството на дясната партия ВМРО-ДПМНЕ с премиер Любчо Георгиевски. Тогава той е едва на 28 г., което

го прави

най-младия

министър в

Европа

На 19 декември 1999 г. става министър на финансите в същото правителство на Любчо Георгиевски и заема поста до края на мандата през септември 2002 г. Като министър на финансите провежда важни данъчни и икономически реформи, ускорява процеса на приватизация и успява да си спечели името на реформатор. Популярен става и с това, че започна кампания „Македонско слънце“, мотивираща потреблението на национални продукти.

През август 2006 г. е избран за първи път за премиер, но избухналата през 2008 г. криза в страната води до предсрочни избори, които той отново печели. Третият му мандат начело на македонското правителство започва през 2011 г.

Управлението му

беше белязано

от влошени

отношения с

всички съседи,

включително

България

По негово време в Македония се развихри насаждането на омраза към България и българите и започнаха системни кампании за дезинформация, финансирани с държавни пари.

Редица опозиционни и чуждестранни наблюдатели го обвиняваха в деспотизъм и недемократичен стил на ръководство.

Ще бъде

запомнен и

с огромните

разхищения

на средства за възхвала на античната слава на Македония като проекта „Скопие 2014“. Част от него бе издигането на огромна статуя на Александър Велики в центъра на Скопие.

Груевски падна от власт през 2016 г. след месеци на протести и скандали за подслушване, от които стана ясно, че службите са били използвани за борба с опозицията. Бившият лидер на ВМРО-ДПМНЕ е заклет противник на споразумението с Гърция за името, постигнато от Зоран Заев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar