Ден след поредния доклад на Европейската комисия за България и Румъния, Европейският парламент призова за въвеждане на мониторингов механизъм за всички страни в Евросъюза. В приетата с голямо мнозинство резолюция евродепутатите изразяват съжаление, че още няма законодателно предложение по въпроса от страна на Европейската комисия, въпреки че предложение за това е правено още преди 2 години.

Нарастващите опасения за демокрацията и върховенството на закона в Малта, Словакия и Румъния, както и процедури за нарушения в областта на правосъдието и основните права в Полша и Унгария бяха сред посочените в документа мотиви. Предложеният от ЕП механизъм ще се основава на годишна, основана на факти оценка на спазването на европейските ценности от всички държави членки.

Мониторинг само върху две страни, България и Румъния, е дискриминационен, коментира пред „Хоризонт“ евродепутатът от ГЕРБ и ЕНП Емил Радев:

„Трябва да има наблюдение, трябва да има ясни оценки на всяка една държава членка и, разбира се, този механизъм трябва да е обвързан и с някакви санкции. Надяваме се наистина Европейската комисия да погледне много сериозно на изготвянето на такава законодателна инициатива, въпреки че в оставащата по-малко от година от функциониране на тази Комисия може би ще е трудно.“

Емил Радев даде пример с мониторинговия доклад за нивото на корупцията в ЕС, изготвен от Еврокомисията през 2014 г., в който показателите на страни като Гърция, Испания и Италия за усещане за корупция са били в пъти по-големи от тези на България, която, по думите на евродепутата, се е намирала в „златната среда“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar