Аптека в Шумен беше глобена с 500 лв., защото при покупка на два презерватива касовият апарат закръглил цената им на 35 стотинки. Иначе, при покупка на един кондом, цената му била 0,17 лв. Санкцията е на Комисията за защита на потребителите и аптеката се опитала да събори глобата пред Районен съд в Шумен, но тойо я потвърдил. Решението е обжалвано и пред Административния съд в Шумен, а в края на 8 февруари те го потвърждават окончателно.

До глобата се стигнало по сигнал на клиент, който отишъл в Комисията на 2 май м.г., а на другия ден на място в аптеката на бул.“Плиска“ /“Марешки“-2 б.а./ отишли и служители на Комисията. Те извършили контролна покупка на два броя презервативи и получили фискален бон №0211539/03.05.2017 г., 12:49 ч. с единична цена 0,17 лв. и цена за 2 броя общо 0,35 лв. Съставили констативен протокол, последвал и акт за установено нарушение, който бил подписан без възражения, стигнало се и до наказателно постановление.

След жалба до съда, представител на търговския обект обяснил, че като цена кондомите били заведени в складовия софтуер с точност до петия знак след десетичната запетая, но касовият апарат извеждал крайната сума с точност до втория знак. Затова при покупка на повече от една бройка от даден продукт, сумата се закръгля.

Спред двете съдебни инстанции, „търговецът е бил длъжен да представи по-ясен, пълен, верен и разбираем начин за реда, по който се образува цената на стоката при закупуване на повече бройки, с произтичащата от това възможност за промяна в закръглянето на сумата с точност до втория знак след десетичната запетая, което не е сторил“. Нарушението не е маловажно, въпреки че в случая става въпрос за 1 ст., но е идентичен и за други артикули. Магистратите отчитат, че това е първо нарушение и правилно санкцията е в минимален размер.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar