Международният наказателен съд в Хага започна разследване срещу Венецуела и Филипините по подозрения за извършване на престъпления срещу човечеството, предаде Дойче веле.

Днес главният прокурор на съда Фату Бенсуда заяви, че следи внимателно двете държави от 2016 г. След внимателна проверка на информация за престъпления от компетенцията на съда, тя е започнала предварително разследване по всеки отделен случай.

Бенсуда уточни, че разполага с информация за жестоко отношение към противници на президента на Венецуела Николас Мадуро по време на протестите, както и след задържането на участници в тях.

През ноември 2017 г. отстранената главна прокурорка на Венецуела – Луиза Ортега, призова съда в Хага да разследва случаите на убийства и изтезания, извършени от властите в страната. По думите й, срещу гражданите се упражнява системна агресия.

По отношение на Филипините е предприето разследване заради обявената от президента Родриго Дутерте война срещу търговията с наркотици. Преди около 10 месеца филипински адвокат сезира Хага с информация, че около 8000 души са станали жертви на кампанията.

Дутерте, който управлява от 2016 г., възложи на силите за сигурност да бъдат безкомпромисни към наркодилърите и открито се обяви за физическото им унищожаване.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar