Когато Глеб Мишин е кандидатствал за българско гражданство, се е преценило, че има нередности по автентичността на документите по самото кандидатстване. Чрез дирекция „Миграция“ към МВР са изпратени и на Националния институт по криминалистика и на базата на становището е изготвена заповед за забрана за пребиваване в България за срок от 10 г.

Това заяви директорът на дирекция „Миграция“ към МВР Николай Николов по време на участието си на Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства за дейността на Глеб Мишин, свързана с данни за евентуално осъществяване на неправомерно предоставяне на българско гражданство.

Освен това Мишин е представил удостоверението си за раждане, удостоверение за раждане на баща му и извлечение от държавния регистър.

Николов обясни, че когато постъпят данни от полицейския регистър, че има преписка или досъдебно производство, се извършва допълнителна проверка със съответните структури на прокуратурата и следствието, докато се изясни каква е пречката за всеки един случай за издаване на българско гражданство. Когато има информация от чужда държава и ако е сигнал за забрана за влизане на териториите на ЕС, случаят е приключен и се дава отрицателно становище за издаване на българско гражданство.

Радикално решение предложи директорът на дирекция „Миграция“ към МВР Николай Николов –

той разкритикува законодателно създадения начин за представяне на документи за български произход. Според него, за да може да се пресече практиката за кандидатстване с фалшиви или неверни документи, трябва да се престане да се дава гражданство по този критерий. „Да не се дава гражданство на лица, които имат български произход“, предложи Николов.

Следващото изслушване по случая „Глеб Мишин“ бе на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев. Неговото изслушване обаче ще бъде закрито с аргумент, че разполага със секретна информация.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar