Украинският режисьор Олег Сенцов, който гладува в руски затвор, е крайно изтощен, а руските власти скриват истинското му състояние. Това съобщи сестра му Наталия Каплан, цитирана от агенция „Униан“.

Въпреки критичното си състояние, Сенцов е категоричен, че няма да моли президента на Русия Владимир Путин да го помилва. На 13 юли беше съобщено, че майката на режисьора е отправила молба за неговото помилване, но от Кремъл отговориха, че за да бъде разгледан въпросът, молбата трябва да бъде отправена лично от него.

Последва реакция от страна на ООН – световната организация призова Русия незабавно да освободи Сенцов без никакви условия. На сайта на върховния комисар по човешките права се подчертава, че състоянието му е критично и че процесът срещу него е воден в нарушение на нормите на международното законодателство.

Междувременно заместник- председателката на украинския парламент Ирина Геращенко определи изявлението на Кремъл, че е необходимо самият Сенцов да моли за помилване, като лъжа и цинизъм. Тя напомни, че за освобождаването на Надежда Савченко и в два други случая руските власти не са поставили такива изисквания.

„Кремълски изверги, циници и убийци. Путин знае, че Олег никога няма да напише такова писмо. Русия изпълнява сценарий за бавното убийство на Олег…“ – написа Геращенко във Фейсбук.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar