Германското правителство одобри днес въвеждането на трети пол в официалните регистри. Така човек ще има възможност да се вписва като „различен“.

През ноември Федералният конституционен съд постанови, че на хората трябва да се разреши да бъдат вписвани в регистрите нито като жени, нито като мъже и нареди на властите или да въведат възможност за посочване на трети пол или изобщо да премахнат графата пол. Решението беше по дело, заведено от ищец, чието искане в регистъра на ражданията полът му да бъде променен от женски на интерсексуален или различен, не било удовлетворено.

Досега единствената друга възможност беше квадратчето за пол да се остави празно. По повод правителственото решение министърът по въпросите на семейството Франциска Гифай, която е представител на левоцентристите – по-малкия партньор на консерваторите в управляващата коалиция, заяви: „Това е важна стъпка напред в правното признаване на хората, чиято полова идентичност не е нито мъжка, нито женска“.

Решението на германското правителство в регистъра на ражданията да бъде добавено квадратче за трети пол с формулировката „различен“ изисква и парламентарно одобрение. Ако депутатите одобрят решението на правителството, Германия ще стане първата страна в Европа, признала официално съществуването на трети пол.

В Австрия през юни Конституционният съд постанови, че властите трябва да позволят в официалните регистри да бъдат вписвани лица с пол, различен от мъжкия и женския, ако желанието им е такова. Съдът обаче постанови, че няма нужда да се променя съществуващото законодателство, защото в него не е изрично упоменато, че полът на хората трябва да бъде само мъжки или женски.

През май Франция отхвърли термина „неутрален пол“, предложен в молбата на лице, родено без пенис и без вагина, напомня АФП. Междувременно Унгария забранява джендър изследванията в университетите. „Никой не иска да прави проучвания по пол, така че не е нужно да се упражнявате. Такива теми подкопават основите на християнското семейство“ – с тези думи вицепремиерът на Унгария Жолт Шемиен обяви плановете на правителството да забрани джендър изследванията в университетите. Проектът бе представен още в края на миналата седмица, а на висшите учебни заведения бе даден срок от 24 часа, за да изложат възраженията си по документа. В Унгария магистърски курсове за джендър изследвания предлагат два университета – държавният „Лоран Йотвьош“ и частният американски Централноевропейски университет. Във всяка от програмите се приемат около 20 студенти. И двата ВУЗ-а се намират в Будапеща. Преподавателите разкритикуваха планираното им премахване от учебните планове като недопустима намеса в свободата на преподаване и изследване.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar