На третия ден след като САЩ обявиха, че още петима българи са наказани по Глобалния закон „Магнитски“, у нас пристигна главният координатор по санкциите Джим О’Браян.

Вътрешният министър Иван Демерджиев пък съобщи, че е наредил на главния секретар на МВР да провери цялата налична оперативна информация за хората от списъка, както и всички производства, които са водени или се водят срещу тях.

В петък американското финансово министерство съобщи, че наказва енергетиците Румен Овчаров, Иван Генов и Александър Николов, русофила Николай Малинов и бившия финансов министър Владислав Горанов. Включването им в „Магнитски“ означава, че на тях и семействата им се забранява влизане в САЩ, а ако имат сметки там, ще бъдат замразени.

Джим О’Браян, придружен от посланик Херо Мустафа и британския посланик Роб Диксън, първо отиде в президенството. Малко преди 15 часа те бяха забелязани да влизат на „Дондуков 1“.

„Модернизацията на България изисква прозрачност на законодателния процес и ефективната работа на правораздавателната система.“ Това е заявил президентът на срещата с ръководителя на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент, както е цялата титла на Джим О’Браян.

В срещата участвали вицепрезидентът Илияна Йотова, посланиците на САЩ и Великобритания Херо Мустафа и Роб Диксън.

На разговора обсъдили наложените санкции на българи, като част от действията на САЩ и Великобритания за защита на финансовите им системи, уточниха от президентството.

Румен Радев изразил признателността си за международната подкрепа, която страната ни получава в борбата с корупцията. Президентът казал също така, че обществото ни очаква следващото Народно събрание да превърне в свой приоритет приемането на антикорупционно законодателство. А също така и активно партньорство и обмен на информация между институциите в България и нейните съюзници в борбата с корупцията.

Американският координатор и двамата посланици имаха разговор още с правосъдния министър Крум Зарков. Вероятно те ще се срещнат и с други представители на правителството.

„Очаквам да се увеличи с още хора списъкът „Магнитски“, прогнозира вътрешният министър Иван Демерджиев в Благоевград. Той поставил задача на МВР да работи в аванс, за да напреднат предварително по отношение на българи, „които може да излязат от този списък“.

„Силно се надявам, че преди да излезе следващият, ще имаме резултати по досъдебни производства, които да са за хора, които ще попаднат в списъка“, каза вътрешният министър. Той поясни, че сега имало доста ясни мотиви за някои от санкционираните.

„Оценката на американското правителство е притеснителна и разочароваща за мен, още повече че уважавам американския народ и съм работил за нашите отлични отношения. За периода, за който се поднасят определени факти обаче, според мен те са неточни“, коментира Владислав Горанов по Би Ти Ви.

По повод твърдението в мотивите, че е подкупвал длъжностни лица, попита:

„Защо да ги подкупвам, когато мога да им наредя. Не съм чул никой от комисията да е казал, че съм ги карал да правят определени неща, а в нея има членове на НАП, на ДАНС, на БОП“, добави Горанов. (Закритата през 2020 г. комисия по хазарта – б.р.)

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar