Прокуратурата не вярва на нейната версия, че само за ден го оставила сам в помещението

Властите в град Пиаченца арестуваха 59-годишна българка, която държала затворен в гаража на къщата си 73-годишния си италиански съпруг инвалид, съобщиха медиите на Апенините. Това става дни след като по случая беше задържан 37-годишният син на жената. Заедно със 78-годишната майка на българката тримата са обвиняеми за отвличане и за малтретиране.

Възрастният мъж беше открит от полицията, заключен в помещение два на три метра до гаража на къщата си в квартал в покрайнините на Пиаченца. Там той бил държан в клетка без мивка и отопление. Имал само малка електрическа печка и приспособена тоалетна на открито. Италианецът се

оженил за българката преди години

и приел в къщата си нейния син и тъщата си от България.

Прокуратурата се опитва да достигне до истинските причини, накарали семейството да затвори пенсионера при тези условия. Предполага се, че това било заради трудното съжителство на четиримата под един покрив, като се има предвид, че мъжът не бил добре не само физически, а и психически заради прекаран инсулт. Първоначално беше задържан само синът на българката, но след заседанието за потвърждаване на ареста му съдията от предварителното следствие Лаура Пиетрасанта реши да задържи и майка му.

Според версията на българите заради здравословните му проблеми било опасно 73-годишният мъж да бъде близо до стълби и балкони. Те твърдят, че на 9 февруари, когато е открит от властите заключен, е бил оставен сам „само за няколко часа“, защото трябвало да заведат 78-годишната му тъща до болницата. Полицаите стигнаха до къщата след сигнал на съседи, които чули странни звуци от един гараж. Болният бе открит да лежи на походно легло, покрит с целофан. До него са намерени метални купички за кучета с вода и спагети. Според сина на българката използвали металните съдове, за да не се счупят и наранят възрастния мъж.

Адвокатката на арестуваните българи Лоренца Дордони каза пред медиите, че семейството никога не е малтретирало и не е изоставяло 73-годишния мъж. Той дори прекарал миналото лято със семейството си в България.

„Клиентът ми не разбира защо е в затвора и е покрусен. Той обясни, че заедно с майка си се опитвал да се грижи за съпруга ѝ, дори нагаждали заедно работните си смени. Кълне се, че никога не е имал намерение да го унижи“, обяви юристката. Мъжът бил оставен заключен единствено на 9 февруари, за да могат тримата да отидат до болницата. Заключили както вратата към партера, така и тази, водеща навън, за да не се нарани болният по някакъв начин. Синът създал това помещение до гаража за пенсионера, за да се избегне риск от падането му по стълбите на първия етаж. Съпругата даже спяла на диван на партера, за да е близо до мъжа си. Според защитата на българите

липсва финансов мотив за извършеното

от тях, защото и синът, и майката работели, а тъщата получавала пенсия. Не ставало дума и за прицелване в наследството на пенсионера, защото той не бил собственик на нищо. Къщата се водела на 38-годишния син на българката, я тя самата имала правото да живее в нея до смъртта си.

Прокуратурата обаче не вярва на версията на българите и смята, че пенсионерът е бил принуден да живее най-малко 2 месеца при тези условия.

В интервю своята версия за случая разказа и съседката на българите, която сигнализирала на властите. „Какво ме усъмни ли? Шумове, тропот, удари отвътре, изглеждаше така, сякаш окачваха картини. Ден след ден те ставаха все по-настойчиви и продължителни и затова се усъмнихме какви са.Тези звуци продължаваха поне от две седмици. Никога не сме имали възможност да говорим или да разберем каква точно е ситуацията, не сме и виждали някой да вади този господин оттам и да го заведе в къщата, затова извикахме полицията да го освободи“, разказа съседката.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar