Прокуратурата има данни, че част от колекцията антични предмети на бизнесмена с интереси в хазарта Васил Божков е незаконна. Това съобщи главният прокурор Иван Гешев пред БНТ. Божков е обвинен за седем престъпления, между което неплащане на държавни такси, а от днес е разследван и за убийства и изнасилвания.

„Съкровищата са откраднати, изкопани от българската земя, немалка част са купени от иманяри, изпрани са през аукциони, за да попаднат в тази колекция, част от тази колекция има незаконен произход,“ каза днес Гешев.

Досега властите твърдяха, че колекцията е законна. Такова мнение е изказвал многократно вече покойният дългогодишен директор на Националния исторически музей Божидар Димитров като е обявявал, че предметите не са резултат от иманярски разкопки и че прокуратурата и други органи са ги проверявали. Части от колекцията са били излагани в Националната художествена галерия и историческия музей, гостували са и в Брюксел 2007 г. по повод присъединяването на България към ЕС.

Главният прокурор отбеляза днес, че изпълнителният директор на фондация „Тракия“, която управлява колекцията, Кирил Христосков е работил в бившата Национална служба за борба с организираната престъпност (сега Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ – бел. ред.) в по случаи, свързани с културно-историческото наследство. Той каза, че в България има условия за съхранение на ценните предмети и извън залите на фондацията, където са сега.

Гешев каза, че е уверен, че Обединените арабски емирства ще екстрадират Божков в България. Предстои прокуратурата да подготви и изпрати изискваните документи на властите там. Основание за оптимизъм му дава фактът, че Божков е задържан в ареста в почивен ден. Все пак главният прокурор добави, че Божков разполага с финансови и други възможности да избегне връщането му в България. „Г-н Божков разполага с много пари, може би е един от най-богатите българи и един от най-опасните. Когато се защитаваш от наказателно преследване, разполагаш с много възможности, по-големи от правоохранителните органи, които се придържат към закона. Хора от такъв калибър не са в тези рамки и могат да правят много неща.“, каза той.

Помолен да коментира днешното изказване на президента Румен Радев, който свали доверието си от правителството, Гешев отговори, че няма лични врагове и прокуратурата няма врагове. Запитан дали знае кой е българинът, за когото САЩ планират да обявят забрана за достъп, отговори, че не знае.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar