Във Великобритания ще направят извънредна законодателна промяна, за да се прекрати автоматичното предсрочно освобождаване от затвора на хора, осъдени за тероризъм. Това обяви в парламента министърът на правосъдието. Мярката се предприема след две нападения, извършени в последните месеци от такива лица.

Нападателят, който вчера рани с нож двама души в Южен Лондон, е бил осъден на 3 години и 4 месеца за престъпления, свързани с тероризъм. Двайсетгодишният Судеш Аман е излежал половината присъда и е освободен през януари. Той обаче е бил под постоянно наблюдение на въоръжени полицаи. Това обяснява бързината, с която беше ликвидиран при нападението. Това е недопустимо, каза в парламента британският министърът на правосъдието Робърт Бъкланд.

Робърт Бъкланд, министър на правосъдието на Великобритания: Не бива да се получават ситуации като вчерашния случай. Един престъпник, който представлява риск за невинни хора, е освободен предсрочно чрез автоматична законова процедура, без надзор на Комисията за условно освобождаване.

Предстоят законови промени които ще премахнат възможността осъдени за тероризъм да бъдат освобождавани предсрочно без надзор. Такъв е случаят с нападателя от Лондон Бридж. Той е излежавал присъда за тероризъм и е излязъл от затвора, с електронна гривна за проследяване. В края на ноември той уби двама души и рани трима, преди да бъде застрелян от полицията.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar