Работещите в централата с отворено писмо до институциите – не искат да ги намесват в политически интриги

Върховната касационна прокуратура се самосезира за студения резерв на ТЕЦ „Варна“ по твърденията на Христо Иванов в поредния му клип във фейсбук от вторник сутринта.

В него лидерът на „Да, България“ пита дали главният прокурор Иван Гешев ще забележи философския камък на Доган, сочейки теца зад гърба си.

„Философският камък е това, което позволява от една купчина желязо да произведеш злато. Д-р Доган успя да направи това нещо, разбира се, с наши пари“, заявява Христо Иванов. Това е вторият рейд на Христо Иванов в имоти на Доган в рамките на две седмици, след като дебаркира с лодка на плажа на летния сарай до Бургас и беше изгонен от НСО.

Прокуратурата ще провери дали има образувани преписки и досъдебни производства във връзка с твърденията на Иванов за теца, собственост на почетния председател на ДПС. Ако в хода на проверката се намерят данни за извършени престъпления, те ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура. Ако пък се открият административни нарушения, ще бъдат сезирани контролните органи.

Студеният резерв е механизъм, който позволява на държавата да осигури резервни мощности, ако се наложи. Те се включват при нужда. В последните две години ТЕЦ „Варна“ спечели договори за общо 54 млн. лв., които държавата преведе на предприятието, за да поддържа в готовност мощностите си.

ТЕЦ „Варна“ е построен през 60-те години на миналия век. Въглищната централа е купена от ЧЕЗ, но през 2015 г. е затворена. Започват опити за модернизация. Тогава обаче държавата отказа лиценз и ЧЕЗ я обяви за продажба. Купи я фирмата „Сигда“, собственост на децата на бившия транспортен министър в кабинета „Орешарски“ Данаил Папазов с кредит от банка. След това тецът получи разрешение от държавните контролни органи, за да работи, сключи договор с Булгаргаз. по същото време Енергийният системен регулатор увеличи размера на студения резерв.

В понеделник работниците от ТЕЦ „Варна“, изпратиха отворено писмо до президента, председателя на парламента, министъра на енергетиката и КЕВР. В него пише, че централата не трябва да се разглежда в контекста на политическите противопоставяния, и че дава хляб на 240 инженери, химици и механици.

„ТЕЦ-ът е единствената газова централа в страната, която осигурява допълнителна гъвкавост в резултат на кратко време за „разпалване“, дава възможност за допълнителна диверсификация на енергийните източници в страната, както и произвежда електрическа енергия при най-ниски за страната вредни емисии. Зад всичко това стоят не само документи, но и ние – хората, които сме там всеки ден, за да осигурим 24-часова непрекъснатост на поддръжката и готовността за работа. И ни е обидно за студения резерв да се говори като за „пари за нищо“, посочват авторите на писмото.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иван
Иван
24 юли 2020 0:38
Гост

Трябва и Христо Иванов да се провери, защото според мен някой му плаща и на него да клати клоните и в удобен момент да с епояви и да вземе златната кокошка.

Никола Карев
Никола Карев
26 юли 2020 10:55
Гост

Христо Иванов да сезира прокуратурата за участъка между Пловдив и Стара Загора построен от Холдинг Пътища на Васил Божков. Това е качеството на умният олигарх.Дупкси ,гърбици ,неравности и скороост от 90км /час като ограничение. И като прави хората пътуващи там на маимуни им плаща да го падкрепят с протести Умее да решава уравнения хитрецът.

Толев
Толев
26 юли 2020 18:41
Гост

Христо Иванов е на хранилка при олигарха Иво Прокопиев, ако все още някой не е разбрал.

Габи
Габи
22 юли 2020 22:29
Гост

Двама тъпанара в действие – единият ще разследва доноси от другия

Петър
Петър
22 юли 2020 20:50
Гост

Христо Иванов се опитва отчаяно да събере някакви избиратели, защото знае, че отново няма да е в парламента.