Специални временни лични карти ще има за обвиняеми, подсъдими и представители на НАТО, стана ясно от интервю по Нова тв на зам.-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов.

Предвиждат се промени в Закона за българските лични документи, според които на обвиняемите и подсъдимите ще им се отнема личната карта и ще се издава временна. Тя щяла да бъде идентична с редовната им, но в нея ще е кодирана забрана за напускане на страната. Целта е да се ограничи възможността да избягат от правосъдието. Такива временни карти ще се издават, когато срещу съответния гражданин има образувано наказателно производство и му е постановена забрана за напускане на страната. Все още не е ясно кой ще плаща тези временни карти и тяхното издаване.

Ципов обясни, че специални лични карти ще има и за представителите на НАТО, които пребивават в страната.

Новите документи трябва да имат чип. За целта в сряда трябваше да има специална пресконференция за разясняване на параметрите на бъдещата обществена поръчка, за видовете документи, за това дали ще има промени в издаването им, но в последния момент тя бе отменена с обяснението за неотложни ангажименти на ръководството на МВР.

Новите правила за личните документи трябва да влязат в сила най-късно до януари. Те предвиждат въвеждане на нови материали за изработка и защита. Според Ципов последното поколение лични карти ще съдържат чип с биометрични данни и по желание електронен идентификатор и електронен подпис. Всеки щял да има правото да избира каква и колко информация да бъде вкарана в личната му карта, дали ще я ползва пред данъчните и т.н. Още не е ясно дали тези карти ще бъдат ползвани и при електронното гласуване, но се предполага, че именно чрез тях ще се участва в бъдеще в евентуален електронен вот.

„Биометричните данни са нужни при минаването на гранични проверки, което е свързано с органите за сигурност“, обясни Ципов. Според него в поръчката се очаква да участват най-големите европейски производителите на такива документи за самоличност. Тя ще предвижда построяване на нова сграда, в която ще има национален център за персонализация към МВР и за административни услуги, доставка на техническо оборудване, национален информационен фонд.

ЦЕНИ

Ципов изрично обеща, че няма да има промени на цените на новите документи за самоличност. Това щяло да бъде заложено и в параметрите на обществената поръчка, която се очаква да бъде обявена скоро, и всеки участник ще трябва да се съобразява с това. Запазват се и видовете документи – лични карти, паспорти и шофьорски книжки. Паспортите ще продължат да се сменят на всеки 5 години, защото такива били международните изисквания, твърди Ципов. Все пак можело да се мисли и за вариант за 10-годишна валидност. Оставали и сегашните три вида услуги при издаването на документи – обикновена, бърза и експресна. Новите документи няма да са задължителни и всеки ще може да изчака да изтече валидността на старите му.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar