Утре в парламента ще бъде сформирана специална комисия на паритетен принцип от всички парламентарни групи, която ще събира мнения, позиции, предложения по проекта за нова Конституция. Това съобщи пред актива на ГЕРБ в Благоевград председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, цитирана от пресцентъра на ГЕРБ.

„Ще се допитаме и до академичната общност. Крайната цел е да имаме нужните 160 гласа за свикването на Велико народно събрание“, е цитирана да казва Караянчева. „Странно е как в един момент всички протестиращи искаха ВНС, а след като ние задействахме процедурата – всички се отказаха“, добави тя.

ГЕРБ и вносителите мотивират внасянето на проект за нов основен закон с необходимостта от защита на „основните принципи и начала на нашето съвремие“ и повишаване на доверието на гражданите в институциите. „Действащата Конституция беше приета в друг исторически период, при други политически дадености в самото начало на демократичния преход, при друг международен статут на страната ни, а изтеклото време показа, че без промяна на основния закон няма как да се отговори на предизвикателствата. Основният закон следва да бъде изграден така, че да е в унисон с европейските правила“, пишат още в мотивите вносителите.

Според Конституцията проектът може да бъде разглеждан най-рано на 2 ноември. Дебатите трябва да приключат в рамките на още три месеца след това – най-късно до началото на февруари, и трябва да завършат с гласуване на решение за свикване на Велико народно събрание. Приемането на такова решение обаче изисква мнозинство от 160 гласа. Според заявките на парламентарните партии до момента то не е постижимо, тъй като БСП и ДПС с техните общо 103 депутати са против, докато гласовете „за“ са максимум 137. Заявеното днес намерение на депутати от БСП да напуснат групата, водена от Корнелия Нинова, едва ли да промени съществено това съотношение.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar