„За да има върховенство на закона, са необходими компетентни юристи, отдадени на нашата обща мисия – правото“, това написа във фейсбук общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев, който присъства на откриването на Националното състезание за решаване на казуси по гражданско и търговско право.

Ето какво още пише той:

Бъдещето на юридическата професия в една снимка – това ще видите в кадъра от откриването на най-старото, най-трудно и най-престижно състезание за студенти по Право в България. Над 100 студенти от деветте юридически факултета в страната участваха в Националното състезание за решаване на казуси по гражданско и търговско право, което от няколко години вече носи името на любимия ни учител и колега Кристиан Таков.

Най-добрите осем отбора се класираха на финалите този уикенд, на които в симулативни съдебни процеси оценяваме техните пледоарии. Организирахме състезанието за първи път през 2007 г. когато бях студент във втори курс. Създадохме традиция, която бе продължена от наши студенти и участници в предишните издания. Те поеха щафетата и затова този академичен форум продължава и скоро ще навърши пълнолетие.

Тежки седмици на подготовка за студентите ни, много четене, безсънни нощи в изучаване на съдебната практика и доктрината, в решаване на тестове и казуси. Пред нас се изправиха най-талантливите млади юристи, чийто ентусиазъм и ерудиция са смайващи. Водят се истински съдебни битки с аргументи и бързи реакции пред очите на съдии и публиката. Шапки долу за младите хора на България!

Наш официален гост бе Александър Арабаджиев – авторитетен български магистрат и дългогодишен съдия в съда на ЕС.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar