И днес е имало разпити на служители в митниците, а срещу бившия главен секретар на МВР Живко Коцев има сигнал за покровителство на лице, занимаващо се с контрабанда на цигари и наркотици, от 2013 година. Бившият министър на вътрешните работи и депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Бойко Рашков е провел десет срещи в сградата на министерство с обвиняемите за участие в престъпна група за контрабанда Марин и Стефан Димитрови.

Бившият директор на Агенция „Митници“ Петя Банкова за периода от назначаването ѝ като заместник в агенцията през август 2023 г. до януари 2024 г. шест пъти е посещавала ведомството, като една от срещите ѝ е била с Коцев, а друга – с бившия зам.-министър на вътрешните работи Кирил Ценкин. Останалите ѝ четири посещения са свързани с участие в работни групи.

Това стана известно от писмо, изпратено от Министерството на вътрешните работи до парламентарната анкетна комисия, която проверява за корупция в митниците и „евентуалната роля на Асен Василев“. На първото заседание на комисията миналата седмица членовете ѝ поискаха от вътрешния министър Калин Стоянов справка по книгата за посетители в МВР. Днес тя бе получена, а Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ изчете пасажи от нея и заяви, че Бойко Рашков е излъгал, че не познава Димитрови. Константин Бачийски от „Продължаваме промяната – Демократична България“ отговори, че Рашков е заявявал публично, че ги познава, защото те са подавали сигнали срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. „Дневник“ разполага с документа, от който става ясно, че някои от срещите на Бойко Рашков с Марин и Стефан Димитрови са били с продължителност от 10 до 15 минути. Те са посещавали вътрешния министър както поотделно, така и заедно. Първата среща е с бащата – Марин Димитров – на 28 май 2021 г. и продължава 45 минути, а последната – със Стефан Димитров на 30 март 2022 г., като тя продължава само 10 минути.

Петя Банкова, която вече е обвиняема за принуда и участие в престъпна група за контрабанда, се е срещнала с Живко Коцев на 12 октомври 2023 г., като срещата им продължава около час. С бившия зам.-министър на вътрешните работи Кирил Ценкин се е срещнала на 19 декемри 2023 г. Тя е записана в книгата с посетители в 14:58 ч. и е отписана в 16:26 часа.

Няма сигнали от партньорски служби

В справката на МВР се посочва още, че няма данни от партньорски служби, касаещи корупционни практики и контрабанда, свързани с Марин Димитров, Стефан Димитров и Никола Николов – Паскал. От няколко заседания на анкетната комисия насам Йордан Цонев от ДПС задава въпрос дали има сигнали от чужди служби, въз основа на които се иска смяна на ръководството на митниците и назначаването на Петя Банкова като директор. Депутатът от ДПС е поискал такава справка от Министерството на финансите и Министерството на вътрешните работи.

Цецка Дочева, която е директор на Дирекция „Митнически разследвания“ и бе изслушана днес в комисия обяви, че няма данни от партньорски служби за наличие на корупция в митниците.ДАНС е следила как се дават подкупи на паркинга на парламента, но не е информирала Асен ВасилевМинистерството на вътрешните работи обвинява Живко Коцев в корупционно поведение

От справката става известно още, че бившият главен секретар на МВР Живко Коцев не е декларирал скъпия часовник, за който се твърди, че е получил от Марин и Стефан Димитрови.

„Подходът на МВР към получаването на подаръци от полицейски служители е изграден върху тезата, че независимо от неговата стойност, приемането му оказва въздействие върху личната преценка при изпълнение на служебните задължения в бъдеще и в този смисъл представлява корупционно поведение“, пише служебният министър Калин Стоянов

В изпратеното от Стоянов писмо пише още, че срещу Живко Коцев са постъпили два сигнала през 2013 г., когато той е директор на Областната дирекция на МВР във Велико Търново. Първият е за масови и необосновани наказания и уволнения на служители след назначението му на този пост. Във втория се твърди, че Коцев е изпратен във Велико Търново със задача да подпомага нелегална дейност на известно в криминалните среди лице, движещо контрабанда на цигари, както и да покровителства търговията с наркотици в областта. В сигнала се твърди още, че Коцев е изнасял класифицирана информация. Той е изпратен до прокуратурата, която отказва да образува досъдебно производство.

Има и друг сигнал срещу Коцев от 2014 г. за извършени дисциплинарни нарушения, което е потвърдено от проверка. В средата на май 2014 г. министърът на вътрешните работи в този период Цветлин Йовчев му налага наказание „недопускане до конкурс за израстване в категория или в степен за срок от една година“.

Срещу Коцев има сигнал и през 2018 г. за близки отношения с бивш служител на МВР, уволнен заради престъпления от общ характер. Последните два сигнала срещу него са от 2023 г. и те са идентични и са изпратени от журналисти в „Биволъ“. Според тях купувач на гласове е давал всеки месец суми на служители на МВР, сред които и на Коцев, за да му бъде осигурено безпрепятствено изсичане и превозване на дървен материал в района на Ихтиман.

Новият директор на митниците е започнал проверка в агенцията

Новият директор на Агенция „Митници“ Георги Димов, който беше изслушан в комисията, съобщи, че е възложил проверка за преназначенията, уволненията и наказанията, наложени от предшественика му на поста Петя Банкова. По-късно пред журналисти той каза, че тези действия на Банкова „будят съмнение“, заради честотата и мащабите, с които са правени.

„Агенция „Митници“ няма да носи кръста на определени хора… Агенцията не е само контрабанда, не е само цигари“, обяви Димов.

Той не отговори в конкретика на нито един от поставените му въпроси, но обеща да изготви справки и да ги предостави на комисията в следващите дни. Димов говори емоционално и не по същество и на въпрос какво е „заварил“ в митниците отговори: „Заварих уплашени хора“. Той обаче съобщи, че и днес са продължили разпитите на служители в митниците.

Георги Димов, директор на Агенция „Митници“

Димов бе назначен от служебния министър на финансите Людмила Петкова в първия ѝ ден на поста. Петя Банкова. Преди това той беше заместник на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите Румен Спецов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar