Правим сериозно преструктуриране на отдел „Киберпрестъпност“, който ще бъде обособен в самостоятелна дирекция в рамките на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) в МВР. Това директорът на ГДБОП главен комисар Калин Стоянов пред БТА. Той уточни, че предложението за преструктуриране на отдела е вече направено и съвсем скоро предстои да влезе в крайна фаза.

„Това ще ни даде възможността значително да увеличим щата на дирекцията с IT (ай ти) специалисти“, коментира Стоянов като отчете, че ще има трудности по привличането на качествени професионалисти, които да са доволни от заплащането. На въпрос дали може да се направи нормативна промяна, с която да се увеличат техните възнаграждения, Калин Стоянов заяви, че се мисли в тази посока. Той отбеляза, че все пак заплащането не би следвало да бъде основна и единствена цел на работещите в МВР, а удовлетворението, което биха изпитали от свършената работа.

По думите на Стоянов престъпленията, свързани с интернет пространството се увеличават, както и хакерските атаки. Той добави, че ежедневно постъпват огромен брой сигнали за такива престъпления. Като по думите му трудно може да се установи от коя държава или континент са извършени те.

На въпрос дали прокуратурата вече е изпратила до ГДБОП искане да предостави информация, която има за новите санкционирани българи по закона „Магнитски“, главен комисар Стоянов заяви, че писменото искане се очаква и дирекцията ще предостави цялата налична информация.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar