Бившият лекар на олимпийския отбор по гимнастика на САЩ Лари Насър днес бе осъден на затвор от 40 до 175 години след свидетелските показания на 156 жени, които е насилвал докато са били момичета.

Самият Насър се призна за виновен за сексуално насилие и злоупотреба със 100 непълнолетни под прикритието на медицинско лечение. Срещу него свидетелстваха над 150 жертви на действията му, като много от тях се отказаха от анонимността, на която имат прави по закон.

Първата жертва на бившия лекар, обаче не е гимнастичка или негов пациент. Тя се казва Кайли Стивънс. Родителите ѝ били приятели със семейството на Насър, Самата тя дори работела като детегледачка на децата му.

Той първо започнал да се разхожда гол пред нея. После мастурбирал в нейно присъствие. А след това физически злоупотребил с малолетното момиче. Като тези действия се случвали дори, докато двете семейства си гостували.

Насър започнал да със сексуалните си действия срещу Кайли, когато тя била на 6 години. „Oще не бях изгубилa всичките си бебешки зъби“, спомня си момичето.

Когато Кайли била на 12 години, разказала на родителите си, че Насър триел пениса си в краката ѝ. Той отрекъл. А нейните собствени родители я обвинили в лъжа и я накарали да му се извини.

В продължение на години Насър умело се възползвал от големия си авторитет като лекар, за да злоупотребява с малки момичета. Масажите на гимнастичките, за които се грижел, често били придружавани с проникване във вагината или ануса им.

Той убеждавал момичетата, че това е нормална част от лечението на спортните им травми. В същото време голямото му влияние плашело много от жертвите му, които се опитвали да осъществят спортна кариера.

Нахалството на Насър било огромно. „Не само физически, но и психически, трябва да защитаваме нашите спортисти“, заявява той в интервю за спортна медия. „Физическите наранявания почти винаги могат да се възстановят. Умствените наранявания оставят белези, които продължават да се връщат и да ги преследват по-късно“.

Американската федерация по гимнастика беше разтърсена от скандала с бившия лекар на националния отбор. Има основателни съмнения, че нейното ръководство е прикривало престъпленията на Насър, за да запази доброто име на организацията.

Председателят на административния съвет на Пол Парила, неговият помощник Джей Виндър и отговарящата за финансите Битси Кели внесоха своите оставки, които влязоха в сила в неделя.

Олимпийската шампионка по спортна гимнастика Симон Байлс заяви публично, че и тя е една от многото жертви на Насър. Байлс спечели 4 златни и 1 бронзов медала от Олимпийските игри в Рио през 2016 г. Други негови жертви са олимпийските шампионки Габи Дъглас, Али Райсман и Макайла Мароуни.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar