Противници на законопроект за ограничаване на достъпа до аборт в Полша организираха протестна демонстрация по улиците на Варшава, но с коли вместо пеша заради мерките за социално дистанциране, целящи да предотвратят разпространението на новия коронавирус, предаде ДПА.

Участниците в протеста надуваха клаксоните и частично блокираха един от главните площади с кръгово движение в градския център. На прозорците на колите им бяха залепени протестни плакати.

В момента абортите в Полша са законни само в три случая: когато бременността създава опасност за живота или здравето на майката, когато тя е резултат от забранено действие като изнасилване или кръвосмешение, и в случай на тежък и необратим дефект или нелечима болест на зародиша.

Утре полският парламент ще обсъди законопроект, който премахва третия вариант, по който са извършени повечето законни аборти в Полша през последните години.

През 2018 г. от близо 1100 аборта, извършени в полски болници, 1050 са направени заради тежък дефект или нелечимо заболяване на зародиша, сочат данни на здравното министерство.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar