Дни след заканите на прокуратурата да се справи с фалшивите инвалидни решения налице са първи арести. В Ловеч е задържана председателката на ТЕЛК д-р Донка Минкова, като й е повдигнато обвинение за подкуп. Арестуван е и мъж, който според разследващите е бил посредникът между лекарите и пациентите. Това е станало при акция на ГДБОП и прокуратурата.

„След оперативна разработка на ГДБОП, касаеща длъжностни лица от ТЕЛК-Ловеч, преди около година Окръжната прокуратура в Ловеч е образувала досъдебно производство за подкуп. В рамките на досъдебното производство бяха извършени изземвания на документи, компютри и телефони от 17 адреса в Ловешка област“, заяви окръжният прокурор Валентин Вълков. По думите му в момента се провеждат разпити на множество свидетели, една част от тях – от ромски произход, които в последните години са получавали неправомерно решения от ТЕЛК-Ловеч с определен, в повечето случаи надвишен процент на инвалидност.

„В една немалка част от случаите лицата, които са получавали такива решения, не са били с такива налични заболявания“, каза още Вълков. Участниците в схемата са били наблюдавани в продължение на една година. „Предстои внасяне на искане за задържане под стража на тези две лица. В следващите дни след преценка и анализ на събраните доказателства ще се прецени колко още лица ще бъдат привлечени като обвиняеми“, каза още той.

Преди седмица зам. главният прокурор Иван Гешев обяви, че започва преследване на инвалиди с фалшиви документи. Обвинени и арестувани тогава нямаше. По думите му „стотици милиони изтичат в пясъка“ и че в определени региони се е установило, че процентът на инвалидните пенсии достига 28% от всички пенсии: най-големият процент е в Силистра – 28.6% от всички пенсии в областта, Разград – над 18%, Перник – 16.97%. До това откритие се стигнало, след като премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров възложили анализ и разследване на документни престъпления, за да се установи дали Националният осигурителен институт се източва чрез фалшиви ТЕЛК-ове, тоест медицински експертизи.

ДЕЖАВЮ

Именно случаят „Ловеч“ обаче показва колко трудно ще се пресекат тези измами. Вчерашните арести са поредни за тази ТЕЛК. Ловешките лекари не за пръв път попадат в медийното внимание заради фалшиви свидетелства. Разследване за такива измами например имаше през 2005-2006 г. и даже се стигна до съд. Тогава на подсъдимата скамейка застанаха седем служители, впоследствие отстранени от работа, като оценката беше, че нанесените щети на държавата от фалшивите инвалидни пенсии са над 1 млн. лв.

Хората, получили фалшивите експертизи, бяха от пет области, свидетелите по делото – над 300, а обхватът на разследването – от 2000 до 2004 г. През годините периодично излизаха и новини за осъдени да връщат хиляди левове на НОИ от неправомерно получени пенсии, отново с документи от ТЕЛК-Ловеч – делата бяха над 80. Тази активност на разследващите органи и на съда обаче очевидно не плаши нито лекарите, нито фалшивите инвалиди.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar