Атаката срещу мен, моя съдружник и моя брат е в следствие на нашата дързост да се изправим срещу корупцията в тол системата и в пътната агенция, това се чува в запис, за който се твърди, че е на Лиляна Деянова, известна като певицита Лилана. Той беше разпространен в понеделник (4 май) до медии (в „Дневник“ не беше получен).

Адвокатът й Николай Хаджигенов заяви, че записът е направен в следствения арест на Софийския затвор, но е с дължина само 2 минути, защото е бил спрян от охраната (чуйте го едно към едно в края на текста). В изявлението, Деянова обявява още, че има записи, от които се разбира, че е било наредено да ги тормозят, както и кой реално управлява в Пътната агенция.

Лиляна Деянова, заедно със съдружника и Мартин Димитров, брат и Александър Деянов (известен с артистичния си псевдоним SkilleR) и още двама души, беше задържана на 25 април. Те получиха обвинения за участие в организирана престъпна група за злоупотреби с евросредства. Адвокатът на Лилана пък заяви, че арестите водят към разследването на хазартния бизнесмен Васил Божков, който според властите се намира в ОАЕ и има искане за неговото екстрадиране.

„Имаме ведиозапис в пътната агенция, в който ясно кой е човекът, който всъщност управлява“

Версията на Лилана за обвинението е, че до тук се стигна защото заедно със съдружниците и са имали смелостта да обявят имената на хората, „които стоят зад една от най-големите кражби в държавата“. Тя припомня, че до прокуратурата е пуснат сигнал от 400 страници с веществени доказателства и данни, доказващи как парите на хората от винетки отиват в една куха фирма, а не в държавния бюджет“.

Певицата смята, че големите бизнесмени са се уплашили от фирма „Телетол“, в която работят младежи, искащи
да пуснат добро приложение за продажба на винетки.

Деянова e в съвета на директорите на компанията „Телетол“, която беше обявена като национален доставчик на електронни винетки, с което щеше да наруши монопола на единствения доставчик, но в последствие не получи разрешение да ги продава. Затова в средата на 2019 г. фирмата подаде сигнал в прокуратурата срещу АПИ и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, обяви, че го изпраща и до еврокомисията.

Тогава Деянова, Димитров и други от екипа им дадоха специална пресконференция по темата и имаха и медийни изяви. Те съобщиха, че настояват прокуратурата да започне разследване срещу председателя на УС на АПИ Георги Терзийски и директора на Националното тол управление – Олег Асенов – за действия и бездействия, които умишлено облагодетелстват трети страни и нарушават правата, законните интереси и свободите на гражданите и потребители на електронни винетки. Досега няма информация от прокуратурата какво се е случило със сигнала. През миналата седмица покрай арестите, „Дневник“ не успя да получи отговори по темата. Адвокат Хаджигенов обаче обясни, че в делото срещу Лилана и останалите са смесени сигнали срещу тях както и техният сигнал от миналото лято.

В разпространената покрай записа на Лилана информация той казва, че представителите на „Телетол“ са имали след подаването на сигнала си среща с прокурор, упълномощен за нея от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров.

В записа Лиляна Деянова прави сравнение, че фирма „Телетол“ има повече служители и създадени продукти, отколкото всяка една фирма, получила кредит от Българската банка за развитие (бел.ред. – сред големите кредитополучатели на банката са фирми, свързвани с Делян Пеевски и Румен Гайтански, но не е ясно дали с това е свързан намекът й).

Тя твърди още, че заедно със съдружниците си разполага със запис от министерството на икономиката по време на среща с шефа на програма „Конкурентноспособност“ (не е ясен периода на тези среща и за връзката между програмата и тол системата), който признавал, че е било наредено ръководителите на „Телетол“ да бъдат тормозени. Според Лилана те разполагат и с видеозапис, направен в Пътната агенция, който разкривал как на компанията не трябвало да бъдат давани нужните документи и се разбирало „кой е човекът, който всъщност управлява „. Именно на това изречение прекъсва и записът от ареста.

В него Лилана обяснява още, че заедно със съдружника ѝ са завършили престижни университети, но са се върнали в България, посочва, че без пари от държавна институция или община са направили мобилното приложение за подаване на сигнали за нередности в градовете Civi. Сега обаче то не може да работи, заради иззетите при акцията сървъри и компютри.

Обвинение и мерки – какво следва

Записът е разпространен ден преди Апелативният специализиран съд да се произнесе във вторник (5 май) дали Деянова и Димитров остават в ареста за постоянно (те обжалват мярката си), както и дали брат й ще остане под гаранция.

Обвиненията са два – за организирана престъпна група с ръководител Димитров (действала от 2016 до април 2020) и за заплаха. По информация на „Капитал“ другите двама в групата са, чиито имена (или инициали) досега не са посочвани официално са Ася Йочева, управител на „Телерайз лимитед“ и Александър Ангелов, управител на „Ай Си Ти солюшънс“.

„Телерайз лимитед“ е регистрирана във Великобритания и е подизпълнител на основната част от европроектите на фирми на Деянова и Димитров. Ася Йочева е бивша тв водеща заедно с Лилана в началото на кариерата й в телевизия ММ и след това двете правят музикален дует L.A.“Ай Си Ти солюшънс“ пък е фирма-бенефициент на евросредства – и по нейни проекти – подизпълнител е управлявана от Лилана компания (всичко за европроектите и компаниите – четете тук). Според „Капитал“ в постановлението се споменава за единични случаи на заплахи в периода между март и юни 2019 г. към трима членове на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ): проф. Олег Асенов (който е ресорен за тол системата), Георги Терзийски (който е председател на УС) и Радослав Влахов. Изданието цитира Татяна Дончева, която е адвокат на Мартин Димитров, че информацията в делото е „постна“.

От разпространената със записа на Лилана информация се разбира още, че тя и Димитров са издатели на сайта obshtestvo.org. Прави впечатление, че новините в него не са обновявани от края на март тази година, а в секцията „Разследване“ има публикация, свързана с милионите в АПИ.

Още за фирмите на Лилана, евросредствата и каква е връзката с Васил Божков – тук.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar