Двама оборотни касоразбивачи от Бургас, реализирали удари за над половин милион лева, влизат в затвора, след като днес окръжният съд наложи 5 г. затвор за Пенчо М. и 2 г. и 8 м. за авера му Злати И.

Сред обраните обекти са офиси на фирми, складове и заложна къща, от която изчезват над 5 кг. златни накити, припомнят запознати.

Окръжният съд призна Злати И. за виновен в това, че в периода от началото на март, 2017 г. до 21 март 2018 г., в Бургас и Айтос, в условията на продължавано престъпление, в съучастие като съизвършител с Пенчо М., чрез разрушаване на прегради и използване на техническо средство, са присвоили вещи и пари на обща стойност 27 452 лв.

Магистрати обаче оправдаха Злати И. за обира в заложна къща „Штедрия“ в Айтос, извършен през нощта срещу 1 юни, 2018 г. Тогава от касата на заложната къща изчезват златни накити за над 500 000 лв.

По този случай съдът не оправда Пенчо М., който се разследва за няколко удара, извършени от 18 януари до 1 юни 2018 г. , когато е ударена заложната къща в Айтос. Според държавното обвинение стойността на откраднатите от Пенчо М. движими вещи са в големи размери – за над 420 000 лв.

Касоразбивачът пък бе оправдан за друго деяние – кражба във фирмен офис в Бургас в нощта срещу 6 март, 2017 г., при която са задигнати 106 066 лв.

В пледоарията си прокурорът заяви, че обвинението се доказва по обективен и субективен начин. Методът на проникване на извършените кражби с висока имуществена стойност е един и същ – разбване на стени, елиминиране на сигнално-охранителна техника и преодоляване на заключващите механизми на касите.

Защитниците на двамата подсъдими пледираха за оправдателна присъда, тъй като обвинението не е доказано по убедителен начин и фактическата обстановка, приета от държавното обвинение, не отговаря на действителната. Двамата адвокати заявиха, че доказателствата по делото са косвени и не могат да изградят единна теза за установяване по несъмнен начин авторството на извършените четири деяния. Подсъдимите също поискаха да бъдат оправдани.

Окръжните магистрати потвърдиха и взетите спрямо Злати И. и Пенчо М. мерки за неотклонение „задържане под стража“.

Проверка на 24 часа показа, че прокуратурата ще внесе протест срещу определението на съда заради размера на наказанията.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar