Фалшивите известия от властите в Белгия стряскат граждани, които не са напускали пределите на България

Възобновена е престъпна схема за измами с глоби за превишена скорост, научи „Труд“.

Търновци се оплакват, че получават фишове за констатирано нарушение на закона за движение по пътищата в чужбина. Фалшивите известия са уж от властите на Белгия и стряскат гражданите, които изобщо не са напускали месеци наред пределите на България.

Бланките са с логото на белгийската полиция и са на български език. В тях са упоменати дата, час и точна локация на нарушението. В известието се посочва допустимата скорост и тази, с която конкретният автомобил се е движил и с колко е превишил ограничението. За скорост над 20 км.над разрешената, глобата е 155 евро.

В бланката са изброени конкретни стъпки, които санкционираното лице трябва да предприеме. Изрично е посочена банкова сметка, на която да бъде преведена сумата и дори телефон на белгийски прокурор за връзка. Изписани са интернет адрес, номер на полицейския доклад и идентификационен номер. Освен това изрично е записано, че ако до 15 дни глобата не е платена, ще бъде образувано наказателно производство. За по-голяма достоверност в единия от трите формуляра се изтъква, че нарушението е по Закона за движение по пътищата от 16 март 1968 г. и указите за въвеждането му, включително Кралския указ от 1 декември 1975 г.

Интересното е, че във фиша е изписан номера на автомобила и името на собственика или пък на фирмата, на която се води. Прави впечатление обаче, че някои от упоменатите данни са от стар информационен архив.

„Получих въпросното известие в писмо чрез Български пощи. На плика обаче липсва клеймо, адрес на изпращача и дата. Веднага разбрах, че е вид измама, защото от месеци по време на пандемията не съм напускал страната“, сподели потърпевш.

Репортерска справка установи, че същата схема е била разигравана през 2015 и 2016 година у нас. Тогава обаче бланките са били за уж превишена скорост на територията на Германия, а посочения телефон се оказал импулсен.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

2
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Petar
Petar
19 май 2021 23:31
Гост

И аз получих такава глоба може ли да ми се помогне какво 8а правя

Petar
Petar
19 май 2021 23:27
Гост

И аз получих такава глоба