Заразяването с COVID-19 или контактът с доказан носител на коронавирус достатъчни основания ли са адвокат да не участва в съдебно заседание по дело, по което е ангажиран? Ако следваме предписанията на здравните власти за задължително карантиниране, би трябвало това да е уважителна причина за отлагане на заседание. Не така обаче разсъждават съдии от Специализирания наказателен съд.

Адвокат Стоян Мадин разказа пред Свободна Европа, че миналата седмица е бил заставен от съдия Вилислава Ангелова от спецсъда да се включи дистанционно в нейно заседание, въпреки че преди това е бил карантиниран заради положителен PCR тест на съпругата му. Подобно на нея, юристът също е имал симптоми и е посочил тези обстоятелства в молба за отлагане, депозирана до съдия Ангелова предишната седмица. Тя обаче го задължава да се включи онлайн от дома си.

„При положение, че съпругата ми е болна, а аз съм поставен под карантина и си гледам семейството – да бъдa заставян да участвам в съдебно заседание онлайн?“

„Просто не е реално за мен това нещо. При положение, че съпругата ми е болна, а аз съм поставен под карантина и си гледам семейството – да бъда заставян да участвам в съдебно заседание онлайн? Но се случи“, коментира адвокат Мадин.

Дистанционната форма на участие в дела започна да се използва често по време на извънредното положение през пролетта. По този начин обаче се включваха в заседания предимно обвиняеми при разглеждане на мерките им за неотклонение, а не адвокати под карантина.

Свободна Европа зададе в понеделник няколко въпроса по темата до пресцентъра на Специализирания наказателен съд, но до публикуването на този текст, отговори не бяха изпратени обратно.

Затруднена защита

Стоян Мадин защитава подсъдим за участие в организирана престъпна група по дело, в което участват над 10 други адвокати, включително и служебни защитници. По думите му няма как да изпълнява пълноценно ролята си в процеса, докато следи заседанието по интернет, тъй като няма възможност да комуникира в реално време с клиента си. Например, за да обсъдят въпроси към свидетелите, които се изслушват в този момент. Освен това Мадин подчертава, че Наказателно-процесуалният кодекс (НПК) не урежда по никакъв начин подобно дистанционно участие на адвокат.

През седмицата преди насроченото за 20 октомври заседание той подава писмена молба за неговото отлагане, заверена с електронния му подпис. Към нея прилага разпечатка от положителния PCR тест на съпругата си, направление от нейния личен лекар, както и служебна бележка за карантинирането им. Въпреки това, ден преди заседанието му се обажда секретарката на съдебния състав, председателстван от Вилислава Ангелова, за да му обясни, че според нейна резолюция върху молбата му, той ще трябва да се включи дистанционно.

„В моята молба за отлагане аз написах, че съм вкъщи, а не в офиса си, жена ми е болна, гледаме 5-месечно бебе и 7-годишната му сестра.“

„В моята молба за отлагане аз написах, че съм вкъщи, а не в офиса си, жена ми е болна, гледаме 5-месечно бебе и 7-годишната му сестра. Затова написах втора молба, в която обясних цялата ситуация и посочих, че ще се наруши правото на защита, тъй като изобщо нямам възможност да се видя с моя клиент. Още веднъж споменах, че съм изпратил документи, от които е видно, че съм под карантина и т.н.“, добавя Мадин.

В крайна сметка той се включва онлайн в заседанието на спецсъда миналия вторник, но без да активира камерата на компютъра си, „тъй като не искам съдебното заседание да се пренася в дома ми – това все пак не е офис“. „Ако бях заболял от нещо друго и имах право да излизам, щях да отида в офиса си, но по този начин съдията буквално пренесе заседанието в моя дом“, възмущава се адвокатът.

Заразен адвокат

Тогава става ясно, че негова колега, която защитава друг подсъдим по делото, също се е включила дистанционно, тъй като е диганостицирана с COVID-19. От думите на съдия Ангелова обаче става ясно, че двамата адвокати е трябало да представят разпореждане от РЗИ за поставянето им под карантина, както и болнични листове.

„Болничният лист се издава в края на карантината, няма как да го приложа на момента. Другият проблем е, че в РЗИ са много претоварени – ние им звъняхме няколко пъти след положителната проба на жена ми и те все ни казваха, че ще се свържат с нас. Накрая се свързаха и ни казаха да стоим под карантина, а те ще ни донесат документите в близките няколко дни. До 20 октомври това така и не се случи, което е напълно разбираемо в настоящата ситуация“, разказва още Мадин, подчертавайки, че в деня на заседанието не е имал възможност да представи нито документ за карантината му, нито болничен лист.

„Тя е била в доста тежко състояние на антибиотици, но също беше заставена да участва онлайн в заседанието.“

По думите му „другата адвокатка беше с положителен тест и на 17 октомври беше викала „Бърза помощ“ у тях, защото не е можела да диша – тоест, тя е била в доста тежко състояние на антибиотици, но също беше заставена да участва онлайн в заседанието“.

Накрая съдия Вилислава Ангелова все пак отлага разглеждането на делото, но по друга причина – заболяване на един от подсъдимите. Отношение, което Мадин намира за „унизително“. Затова и уведомява за случая Вишсия съдебен съвет и Инспектората към него.

Свободна Европа отправи няколко въпроса по случая до пресцентъра на спецсъда. Включително дали поставянето под карантина и симптоми за COVID-19 на представител на някоя от страните в наказателен процес, представляват достатъчно основание за отлагане на съдебно заседание? Както и какво е законовото основание, на което Специализираният наказателен съд провежда заседания с дистанционно участие на някоя от страните? До момента оттам не са отговорили.

Стоян Мадин работи като адвокат от Софийската адвокатска колегия от миналата година. Преди това той правораздава като съдия в Софийския районен съд, но по негово желание Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет го освободи в края на май 2019 г. Мадин е работил и като прокурор, специализирал е в Европейския съд по правата на човека в Страсбург и е стипендиант по програма Фулбрайт в университета в Остин, Тексас.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar