Негоден за обитаване е входът на блок 302 във варненския кв. „Владиславово“, след като в понеделник около 4,20 ч избухна взрив в апартамент на 4-ия етаж.

От експлозията

загинаха двама

души, бяха

евакуирани 18

Някои от семействата нощуваха при роднини, други – при приятели. Само едно от тях е приело предложената от общината помощ за настаняване в общинско жилище.

Заподозрян за взрива е Веселин Димитров – бивш военен, работил в МВР и уволнен оттам.

Той живеел на съпружески начала с Антоанета, собственичка на разрушения апартамент. Двамата били от години заедно, но напоследък имали тежки скандали. Жената в момента е в кризисен център заради семейно насилие, а Веселин трябвало да напусне дома ѝ.

„Извършихме първоначален оглед по конструктивно отношение. Комисията обяви сградата за негодна за обитаване, защото има нарушения в електричеството и водоподаването. Становището на комисията е, че трябва незабавно общината

да възложи

пълно

обследване

на сградата

Засегнати са 20-ина апартамента в 7-етажния вход“, обясни кметът на „Владиславово“ Николай Костадинов.

Окръжният прокурор на Варна Красимир Конов допълни, че е започнал втори оглед на местопроизшествието.

Случаят става все по-заплетен, след като след първоначалния 8-часов оглед криминалистите не са открили следи от взривни вещества, а взривната вълна буквално е отнесла няколко стени и цялата тераса на 4-ия етаж в блока.

„Назначени са химическа, биологична, съдебномедицинска, пожаротехническа и ДНК експертиза. Те трябва да дадат категорични отговори за вида и количеството на запалимото вещество, последвалия взрив, самоличността на овъглените човешки останки, намерени в двата най-пострадали апартамента. Все още не може да се каже категорично кое е било първо – пожарът или взривът.

Има организация за предоставяне на пробите от човешките останки и на сравнителен материал в специализирана лаборатория. За съжаление, Варна не разполага с такава и по тази причина експертизата ще бъде направена в Бургас, затова не мога да се ангажирам със срокове.

Не мога нито

да потвърдя,

нито да отрека,

че вторият труп

е на издирвания

Веселин Димитров“, обясни окръжният прокурор Конов. По думите му няма данни за психическото състояние на бившия полицай, което да буди притеснение.

„Разпитани са негови близки и роднини, както и 6-има свидетели. От 6 януари има заповед за незабавна защита, по силата на която на Веселин Димитров е заповядано да напусне жилището, което е обитавал, както и да не приближава жената, с която е живял, на по-малко от 200 метра. Няма данни да е отправял директни заплахи“, допълни Конов.

Директорът на варненската ОД на МВР Даниел Пашов поясни, че Димитров е работил в МВР от 1991 до 1995 г. В началото е бил в Охранителна полиция, а последните месеци, преди да бъде уволнен дисциплинарно за корупция, е бил младши инспектор в Криминална. След МВР бил охрана в частна фирма.

„Не се отхвърля нито една хипотеза като причина за палежа. Работим по всички възможни версии. 66-годишният Веселин Димитров е обявен за общодържавно издирване. До момента не е открит“, допълни Конов.

Взривът промени съдбата на десетки хора, живеещи в блока. Седем са все още в различни болници във Варна, 4-ма от тях са деца, три са настанени в университетската болница „Св. Марина“. Те са в добро състояние, контактни и без сериозни увреждания, но са оставени под лекарско наблюдение. Четвъртото дете е в отделението по токсикология във Военноморската болница. Там са и две възрастни жени.

Най-тежко е

състоянието на

81-годишната

Ивана Проданова. Тя е изгубила съзнание, след като излязла в коридора на входа. Не помни кой я е спасил, вероятно – пожарникарите. Освен обгазяване тя има лекостепенно изгаряне на двете длани и вече е получила сеанси в барокамерата и остава за наблюдение.

Другата жена, която е на 70 г., е само с обгазяване. Майка с две деца, живеещи на 6-ия етаж в същия блок, са постъпили за преглед. Установено е, че децата няма нужда да бъдат приемани в отделението.

 

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar