Софийският апелативен съд потвърди решението на първата инстанция, с което следователката от националното следствие Татяна Шарланджиева осъди прокуратурата за 60 хил. лв.

Шарланджиева печели дело по Закона за отговорността на държавата, след като бе обект на разследване, което е прекратено, възобновено, а после пак прекратено, и по което е прилагано незаконно подслушване.

Досъдебното производство срещу Шарланджиева беше образувано през май 2007 г. срещу нея и тогавашния зам.-министър на икономиката Корнелия Нинова, която сега е лидер на БСП. След година делото беше прекратено. Прокуратурата го възобнови през февруари 2013 г., но обвинение получи само следователят. То гласеше, че в периода август – октомври 2006 г. обвиняемата е предпазила бизнесмена Красимир Георгиев от разследване за пране на пари по аферата „Топлофикация“. Така и не стана ясно дали прокуратурата отново разследва и него. През 2014 г. разследването отново беше прекратено, като обвинителен акт не е внасян в съда, а в края на годината Висшият съдебен съвет възстанови Шарланджиева на работа като следовател.

В исковата си молба срещу прокуратурата Шарланджиева е представила и справка от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, че през 2013 г. е била подслушвана незаконно – необосновано и извън регламентираните срокове. Прокуратурата пледира, че следователката не е претърпяла никакви вреди.

„Тъй като изискванията на обществото към съдиите, прокурорите и следователите за почтеност и спазване на законите са изключително завишени, то следва да се приеме, че действията на прокуратурата по повдигане и поддържане на незаконно обвинение в извършване на престъпление срещу ищцата имат по-силно негативно отражение“, пишат в решението си тримата апелативни съдии. То може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar