Американският астронавт Бъз Олдрин – вторият човек след Нийл Армстронг, който стъпи на Луната, съди две от трите си деца и бившата си бизнес мениджърка, обвинявайки ги, че искат да му откраднат парите.

Съдебното дело е заведено във Флорида през юни. От документите става ясно, че те също така забранявали на 88-годишния летец да се ожени за четвърти път.

Олдрин се решил на крайната стъпка, след като по-малкият му син и единствената му дъщеря поискали през май попечителство и контрол над финансите му, разкриха американски и британски медии. Те настояли да получат всички права да действат от името на баща си, който

губел паметта си

и се обърквал

Бъз Олдрин бе част от мисията „Аполо 11“ през 1969 г. и се разходи по земния спътник четвърт час след като Армстронг стъпи на него.

В интервю за в. „Уолстрийт джърнъл“ наскоро полковникът от американските ВВС заяви: „Нека никой не си мисли, че може да ме постави под попечителство“. Разкри също, че постъпката на децата му „е най-тъжният момент за нашето семейство“.

В жалбата си астронавтът посочва, че 60-годишният Андрю и 51-годишната Джанис, както и бившата му мениджърка Кристина Корп са проваляли всичките му романтични връзки. Олдрин се е развеждал три пъти. През 2012 г. се раздели с последната си съпруга Лоис Конън, но е споделял, че продължава да търси любовта.

Пред съда по-рано двете деца на Олдрин твърдят, че той е започнал да се събира с нови приятели, които го манипулират и го отдалечават от семейството му. Това съвпаднало с момента, когато започнал да харчи „опасно неразумно“.

Олдрин от своя страна се оплаква, че синът му и госпожица Корп нечестно са се сдобили с контрол над финансите му, включително върху космическите експонати, които струват милиони долари. Те направили това „за собствена изгода и обогатяване“. Двамата

получили достъп до

кредитните му карти,

банковите му сметки, парите в тръстовете и дори до профилите му в социалните мрежи. Обсебили също всички елементи, свързани с марката „Бъз Олдрин“. За две години отклонили и над 500 000 долара от спестяванията му в личните си сметки.

Освен това години наред лъжели хората, че страда от деменция и има алцхаймер. Бъз Олдрин обвинява също сина си Анди в експлоатация на възрастен човек, а дъщеря си – в злоупотреба, както и за това, че не е действала в негов финансов интерес. Астронавтът няма оплаквания от по-възрастния си син Майкъл.

Заради делото съдът е наредил здравен експерт да прегледа Олдрин. През април обаче астронавтът се подложи доброволно на изследвания при професора по психология Джеймс Спар, който обяви впоследствие, че неговите познавателни способности са напълно запазени и той е способен да взема решения.

Корп, назначена през 2007 г. като изпълнителна секретарка, започнала да слага ръка на бизнеса на Олдрин през 2013 г. В момента тя е директор на фондацията му, както и вицепрезидент по мениджмънта на компаниите му. През 2015 г. двете по-малки деца на американския космически герой влизат в борда на директорите, като след преразпределяне на акциите

Бъз губи контрол над

собствения си бизнес

В изявление децата му посочват, че са много натъжени от несправедливите обвинения на баща си. „Обичаме и уважаваме много баща си и се надяваме, че ще можем да преодолеем тази ситуация и да възстановим близките отношения, с които изградихме фондацията му“, казват те.

Въпреки напредналата си възраст Бъз Олдрин остава в светлините на прожекторите заради епизодичните си появи в американски хитови шоута като „Теория за големия взрив“, „Семейство Симпсън“ и „30 рок“. През 2002 г. той едва отърва процес, след като удари с юмрук мъж, накарал го да се закълне върху Библията, че кацането на Луната не е фалшификат. От години покорителят на Космоса е

запален адвокат

на колонизацията

на Марс

и миналата година представи детайлен виртуален план как хората да завоюват Червената планета.

През април в. „Дейли стар“ пусна информация, според която Олдрин е заявил, че по време на пътуването към Луната е видял извънземни. Това бе разпространено от много сайтове, макар астронавтът да отрече. Отново плъзнаха конспиративни теории, че НАСА крие данни за срещи с НЛО. Бе съобщено дори, че Олдрин е бил подложен на детектор на лъжата заради твърденията си и те потвърдили, че е видял кораб на пришълци по време на мисията през 1969 г. Твърдеше се, че през детектора са минали 4-ма астронавти, но двама от тях са отдавна покойници. Така лъсна, че става дума за лъжлива новина.

Впрочем Бъз Олдрин винаги през годините е отричал, че екипажът на „Аполо 11“ е имал близка среща от третия вид.

Едуин Олдрин е роден на 20 януари 1930 г. в Глен Ридж, Ню Джърси. Баща му е армейски офицер. Бъз е прякор от детството му, но през 1988 г. той го възприема като официално име. Получава бакалавърска степен от американската военна академия „Уест Пойнт“ през 1951 г., като

завършва трети

по успех от целия

випуск

След дипломирането си става боен пилот и е изпратен в Корея. През 1963 г. прави докторат по астронавтика в Масачузетския технологичен институт. Дисертацията му прави толкова силно впечатление на ръководителите на НАСА, че е определен за астронавт на 17 октомври 1963 г. Първия си полет в Космоса прави през ноември 1966 г. като пилот на „Джемини 12“. По време на тази мисия Олдрин извършва три космически разходки с обща продължителност 5 часа и 30 минути.

В рамките на мисията „Аполо 11“ на 21 юли 1969 г. в качеството си на пилот на лунния модул той стъпва на Луната малко след командира Нийл Армстронг. На повърхността на земния спътник експериментира различни начини на придвижване и открива, че най-подходящи са т.нар. подскоци на кенгуру, които впоследствие стават стандарт при всички следващи посетители на Луната. Времетраенето на лунната разходка на астронавта е 2 часа и 15 минути.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar