С отклоняването на разглеждането на сигнала на правосъдния министър във ВСС всъщност магистратите позволяват на вътрешния министър Бойко Рашков да продължи да задава въпроси и то особено по отношение на публикуването на СРС-та. Това коментира в студиото на БНТ доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет.

В даден момент прокуратурата ще трябва да отговори и на един друг въпрос – СРС-то, в което се чува гласът на президента Румен Радев към кое точно производство е доказателство и кой от двамата е обвинен – президентът Румен Радев или командира на ВВС генерал Цанко Стойков. Тук въпросът дори не е за публикуването на тези СРС-та, а за тяхното съхраняване, което поне засега е напълно извън закона.

По думите на Киселова по-разумен ход на ВСС би било да приеме за разглеждане на сигнала срещу главния прокурор по същество, тъй като така позволява не само да продължат да се задават въпроси, но и да се стигне до промяна в законодателството.

Иначе Киселова не мисли, че конституираното Народно събрание ще успее да смени настоящия състав на ВСС, тъй като трите протестни партии заедно с БСП не успяват да съберат квалифицирано мнозинство от 160 депутата, както се изисква от закона.

Наталия Киселова коментира и настоящата политическа обстановка и очакванията да се сформира кабинет. По думите й не са прескочени никакви разумни срокове за това, включително и за преговори между партиите, които в момента се опитват да достигнат до някаква обща формула.

В момента наблюдаваме две сюжетни линии. Първата е стремежът между отделните парламентарни групи да заработят съвместно, а втората са преговорите за подкрепа на евентуално правителство. Нека им дадем време, призова Киселова.

Тя припомни, че има държави, в които преговорите преди връчването на първия проучвателен мандат са продължили с месеци. „Теоретично е възможно да се случи и при нас, но мисля, че най-късно в началото на август мандатът ще бъде връчен“, прогнозира експертът по конституционно право.

Иначе конституцията не е предвидила срок, в който президентът да връчи първия проучвателен мандат на кандидат, посочен от първата по численост парламентарна група. Но щом връчи мандата започват да текат 7 дни, в които той ще може да се изпълни, като се предложи структура и персонален състав.

Според Киселова за стабилност и предвидимост, би било добре, за да мине по-лесно правителството, да се представи и програма за управление на правителството.

„Защото споразумение между парламентарните групи с една или няколко всъщност е лист хартия, който няма никаква правна стойност. Добре би било да има решение, с което да приемат програма за управление на правителството“, допълни доц. Киселова.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar