Въпреки че в кръвната проба нямало следи от амфетамини, го разследвали месец и половина

Шофьор от Сопот осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 2500 лв. за водено срещу него досъдебно производство за употреба на дрога. Обвинението останало недоказано, но разследването било прекратено чак след месец и половина, а междувременно той прекарал 17 дни в ареста.

Водачът бил спрян за проверка на 2 ноември 2020 г. и тестът реагирал положително на амфетамин. Той отрекъл да е дрогиран и поискал да даде кръвна проба. Полицаите до придружили до болницата и после го задържали. Прокуратурата започнала разследване и след като 72-та часа на задържането му изтекли, поискала от съда той да остане в ареста. Най-тежката мярка за неотклонение било потвърдена от магистратите и той бил освободен чак на 20 ноември, когато назначената експертиза на взетите от шофьора кръв и урина не показала употреба на дрога. А самото досъдебно производство било прекратено след още месец – на 17 декември.

В това време водачът се притеснявал, че може да влезе в затвора, страхувал се за репутацията си, а докато бил в ареста, пропуснал рождения ден на приятелката си. Преценил, че преживяното унижение може да бъде компенсирано с 5000 лв. и завел дело срещу прокуратурата. Искът му е уважен от Районния съд в Карлово, но само в размер на 2500 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Пловдив.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar