Предложението на служебния регионален министър Иван Шишков незаконните строителни обекти без разрешителни, които обаче отговарят на техническите норми, да бъдат приети за „търпими“ и така да се узаконят, беше прието от правителството.

Поправките се правят в Закона за устройството на територията. Тази разпоредба ще е валидна за транспортната техническа инфраструктура и съоръженията към нея – мостове, тунели, надлези, подлези и прелези, довеждащите и отвеждащите проводи и съоръженията към тях. Ще важи и за хидромелиоративните преносни проводи и съоръженията към тях и хидромелиоративните строежи, изградени за предпазване от вредното въздействие на водите, се уточнява в решението на правителството.

Ако предложеният законопроект бъде приет от парламента в този вид,

тези строежи няма да подлежат на премахване и забрана за ползване.

Основната причина, поради която Шишков прави тези предложения, е, че според служебното правителство лотовете 4 и 5 от магистрала „Хемус“ са построени незаконно.

Изграждането на тези лотове започна по време на последното правителство на ГЕРБ през 2019 и 2020 г., но тогава, както и сега лотовете не разполагат с одобрени инвестиционни планове, разрешителни за строеж и други документи. Същото важи и за част от скоростния път път Видин – Благоевград. Изредените в поправката на закона съоръжения обаче

частично вече са направени

и премахването им би означавало разпиляване на средства.

Впоследствие Шишков и служебният министър на икономиката Никола Стоянов обявиха, че такъв е случаят и с ремонтираните с 500 млн. лв. от държавата язовири, тъй като те също нямали необходимите документи.

С промените в закона

се връща 5-годишният срок за отчуждаване и обезщетяване

на собствениците на имоти, предназначени за озеленени площи. Въведеният по-дълъг 15-годишен срок в предишна промяна на закона беше обявен за противоконституционен с решение на Конституционния съд от октомври 2020 година, тъй като беше определен за прекомерен и нарушаващ баланса между нуждите на общия интерес и защитата на основните права на гражданите.

Става дума за населените места, в които много хора имат парцели, подходящи за строителство, но те попадат в територии за озеленяване. Срокът за обезщетяване от общината с равностоен парцел беше 5 г. от датата на отчуждаването, но

през 2019 г. бе променен на 15 г.,

което бе съборено в съда. За да се върне старият срок обаче, е нужна и промяна в закона.

Изграждането на временни връзки за захранване на преместваеми обекти да става след издаване на разрешение за строеж е още едно от предложенията за промени в закона. То е следствие от трагичния инцидент в столицата, когато 16-годишно момче загина след токов удар от необезопасени кабели под улична шахта на столичния булевард „Иван Гешов“. Впоследствие стана ясно, че причината за инцидента е неправомерно захранване на частен обект близо до булеварда.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar