ВКС върна за ново разглеждане делото срещу Росен Чолов за участие в престъпен сговор и за набиране и използване на хора за развратни действия. Съдът върна на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) за ново разглеждане от друг състав. Делото е образувано по жалба на подсъдимия Росен Чолов срещу въззивната присъда, с която частично е отменена присъдата от 2015 г. на Специализирания наказателен съд.

С първоинстанционната присъда подсъдимите са признати за невиновни: Росен Чолов да е ръководил организирана престъпна група (ОПГ) и в съучастие с Пламен К. да е транспортирал група от хора и да ги е превел през границата на страната с цел да бъдат използвани за развратни действия, независимо от съгласието им, като деянието е извършено чрез обещаване на облаги. В значимата си част доводите на подсъдимия се споделят от съдебния състав на ВКС, който наред с тях констатира и други допуснати нарушения на процесуалните правила, обуславящи отмяна на постановения съдебен акт. На първо място, АСНС не е направил пълна преценка на доказателствения материал с обсъждане на противоречията и ясна позиция за тяхното преодоляване.

Липсва доказателствен прочит и съпоставяне на безспорно противоречивите и нуждаещи се от обсъждане в детайли гласни доказателствени средства, отнесени към останалите събрани от досъдебното производство, според ВКС. Липсва и елементарно съпоставяне на уклончивите, било поради изминало време или по други причини, в съдебно заседание показания на свидетелите, от които би могла да се изведе теза за виновност на обвиненото лице по възведените му обвинения, според върховните съдии. Липсата на мотиви в обсъжданата насока, отнасяща се и до съществени за приложението на материалното право въпроси, представлява нарушение на процесуалните правила от категорията на абсолютните. То рефлектира и върху правото на защита на подсъдимия, който не е в състояние ясно и точно да разбере съдебната воля, за да ú се противопостави по надлежен ред.

Допуснатото нарушение не позволява и на касационния съд да реализира правомощията си по проверка на обжалваната присъда. Констатира и допуснато нарушение, изразяващо се в противоречие между мотивите и диспозитива на атакуваната въззивна присъда по отношение на релевантни за съставомерността на деянието обстоятелства, каквото е периодът на извършване на инкриминираната престъпна деятелност, както и по отношение на престъпленията, които Росен Чолов и свидетелките Ралица Л. и Дияна П. са се сговорили да извършат. Няма и доказателства, че той е ръководил ОПГ.При новото разглеждане от АСНС констатираните нарушения следва да бъдат отстранени, като в мотивите на съдебния акт се изложат ясни, последователни и безпротиворечиви съображения по фактите и по приложимото право, настояват върховните съдии.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar