Обжалване на изборните резултати и нов конгрес на БФС. Това е прогнозата на адвоката по международно спортно право Ивайло Дерменджиев.

Борислав Михайлов спечели пети мандат като президент на централата, но претендентът за поста Димитър Бербатов ще обжалва резултатите заради неспазване на устава.

От лагера на Михайлов са единодушни, че уставът е спазен.

bTV се сдоби с аудиозапис на Камен Костадинов, който по време на конгреса преди процедурата по гласуване говори за регламента й.

„Докладът на комисията е приет. Кворумът е приет. И за протокола, и за медията да кажа, че 242 делегатски гласа са делегатите, които представляват повече от 50% и са необходими за вземане на решения след направената проверка.“, се чува в записа.

Михайлов спечели 241 гласа на конгреса от 480-те гласували. Присъстващите делегати на събранието обаче бяха 483.

„Правото да гласуваш е право. То не е задължение. Когато си делегат и когато си регистриран за събрание, ти имаш правото да гласуваш. Ако не упражниш това право, просто не си го упражнил. Гласовете, които са необходими, са конкретно записани в закона. На практика трябва да има балотаж“, каза за bTV адвокат Дерменджиев.

В устава на БФС е записано, че за победа на първи тур за необходим 50%+1 от присъстващите.

От опозицията вече обявиха, че ще обжалват решението на конгреса.

Членът на Изпълкома на БФС Емил Костадинов не се притеснява от съдебна битка. А Борислав Михайлов не даде конкретен отговор защо не се е провел балотаж: „Изборът е ясен, делегатите се прибраха, а аз съм президентът. Който не му харесва… ако бях бил и с 300 гласа пак щеше да бъде същото. Някакви по-интересни въпроси, ако искате…“, коментира преизбраният шеф на футбола пред журналистите.

Резултатите могат да се обжалват на две инстанции. „Волята на събранието не е последна“, категоричен е Дерменджиев.

Ако съдът уважи искането на опозицията, следващ конгрес на централата може да има след няколко седмици.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar