Писмото на Българския хелзинкски комитет (БХК) не е изиграло роля за освобождаването на Джок Полфрийман и няма как да изиграе. Подобни твърдения са пълни глупости“. Това каза в предаването „120 минути“ на Би Ти Ви председателят на комитета Красимир Кънев.

Той уточни, че писмото, за което се твърди, че е повлияло съда да освободи Полфрийман, е било изпратено още на първа инстанция, а не до сегашния съдебен състав, освободил предсрочно австралиеца.“Не е ново това писмо и засяга много страничен проблем на това дело, което разглежда неговото поправяне – то засяга дейността на Полфрийман в затворническото дружество за рехабилитация и нищо друго“, допълни Кънев. И отново заяви, че няма как това писмо да е повлияло на съда в решението му.

Ръководителят на правозащитната организация отбеляза, че организацията рутинно пише подобни писма както за затворници, така и за други хора в различен етап на разследването. Около стотина подобни писма сме пратили от началото на тази година, за осъдени хора навярно има около сто страници становища, които сме дали на различни съдилища, не само в България, допълни Красимир Кънев.

Това решение за освобождаване на Полфрийман е взето въз основа на хиляди страници документи, които са дадени от затвора и от други организации, от представители на затвора, на няколко църкви, каза още Красимир Кънев.

„Не съжалявам за становището си за Полфрийман относно дейността му в затворническото дружество за рехабилитация. Не съм го писал с презумпцията, че от него ще зависи дали той ще излезе от затвора, или не“, заяви той.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar